Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altVisszatértem Erdélyből, és sok szépet és jót láttam, de nem írom le, mert azt mind megtaláljátok az útikönyvekben meg kidobja a Google. Viszont sok személyes tapasztalatot szereztem sok mindenről, ezeket osztanám meg inkább.

 

 

 


altTechnikai szempontból nem olyan elmaradott ország, mint hírlik. Elég sok helyen van net, sok helyen nyílt wifit is találtam, de főleg városokban, és vendéglátóhelyeken. És természetesen DigiTV minden falon. Hiába, hazai pálya nekik. Viszont ami elég vicces, az a kábelek elhelyezése. Villamos és telefonkábelek mindenhol szerteszét , igénytelenül összekötögetve, kusza halmokban lógnak a falakról. Mind a 4 képet Kolozsvár utcáin készítettem, de a kisebb városokban is ugyanez a helyzet. A falvakban nem ilyen rossz, mivel nincs sok szolgáltató, max 5-6 drót megy végig a falun. A jobb oldali 2 kép érdekessége, hogy a híres kolozsvári főtértől, ahol a Mátyás szobor is van, nem egész 50 méterre található gubancot örökíti meg az utókornak. Hiába nagy az egy négyzetméterre jutó turisták száma, itt sem jobb a helyzet. Kicsit messzebb az egyik oszlopról elszabadult egy kábel, a földön lógott a két oszlop között, és szabályosan át kellett lépni. Az emberek elég közömbösen lépkedtek át felette, gondolom, megszokták már az ilyesmit. Lehet, csak nekem volt furcsa. Csoda, hogy a vízvezeték nem a föld fölött megy.
altaltalt

altA közlekedési morált is szokni kell, elég bolond módon vezetnek, de mégis előzékenyek a sofőrök arrafelé. Az utak összességében rosszabbak, mint nálunk. És sok furcsa szerkezettel közlekednek az emberek. Lásd a képet, amit mellesleg Nagyváradon készítettem a belvárosban.

 

Viszont egy ilyen kilátásra szívesen nyitnám az ablakot reggelente. A kép a Székely-kőnél készült.
alt


altSzép tájak, kedves emberek A kis magyar falvakban kedvesen üdvözlik a Magyarországról érkező látogatókat. Az ember mintha a múlt századba érkezne meg. Nincs rohanás, nincs kapkodás. A falusi templomok, kis múzeumok, emlékházak kulcsát csak úgy odaadják az embernek, nincs belépő, bizalmatlanság. Bizalom van az idegenek iránt. A házak kapuit is nyitva hagyják éjszakára, már ahol van kapu meg kerítés. Sok helyen csak az állatok miatt van kerítés, és most a szó konkrét értelmében vett állatokról van szó, nem úgy mint hazánkban.

altNa itt biztos nincs ingyenes wifi hotspot! Egy kis tanya valahol a Bucsin-tető környékén.
A falvak szépségeit jó ellensúlyozzák a városok Neo-Szocialista betonépületei. A városokban egész más a hangulat, nem szívesen beszélnek magyarul a román boltok alkalmazottai.

Az árak kicsivel vannak a magyar átlag alatt, viszont a fizetések mélyen alatta maradnak, ahogy a helyiektől megtudtuk. Ezért mindenki azzal egészíti ki, amivel csak tudja. Saját termelésű zöldségeket, mézet, lekvár árulnak mindenhol, erdőben szedett gombával, áfonyával kereskednek az utak mellett az emberek. A faluban hamar találunk eladó tejet, sajtot, pálinkát, zöldséget egy kis kérdezősködés után.

altaltalt Néhány figyelmeztető tábla a végére, hogy tudjuk, mikre kell figyelnünk.


alt
És végül láttunk medvét is...

 


Aki teheti, látogasson ki Erdélybe, nem csak a szép tájak miatt, hanem megnézni, hogyan kellene szólnia a magyar embernek a másikhoz és hogyan kellene vigyázni közös értékeinkre, múltunkra, gyökereinkre.

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Új 7-es BMW-be beleszalad hátulról egy Trabant. A BMW fedélzeti komputerén a következő felirat jelenik meg: "Új Plug&Play eszköz csatlakozva. Telepíti most a szükséges drivereket?"

Oldalainkat 1 vendég és 0 tag böngészi