Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

A napokban vásároltam pár dolgot a HEStore-ból (HobbyElektronika Webáruház) A nagy része a csomagnak nem túl izgalmas, konkrétan egy zsák kondenzátor, de volt benne érdekesség is: Egy Logaritmikus Stereo Kivezérlésjelző. Szép neve van. Akinek elsőre nem ugrana be, hogy mi is ez a cucc, rééégen, mikor még a zenék magnókazettákon voltak, minden valamire való dekknek vagy erősítőnek az elején volt egy LEDsor, ami a zene váltakozását jelezte felvillanásaival.

 

Mikor megrendeltem, még nem tudtam, mire fogom használni tulajdonképpen, csak kíváncsi voltam, mennyire nehéz egy ilyen áramkört megépíteni. Hogy harmatosn önbizalmam ne szenvedjen maradandó sérülést, egy készletben kapható eszközt választottam. Tehát "lapraszerelt" elektronika, ez kell nekem!

 

Kibontás után egy marék alkatrész, egy előre szépen kialakított nyáklap és egy darab papiros hevert előttem.

A munka kb egy órát tartott, de közben meg is ebédeltem :) Nem volt nehéz feladat, egyiket forrasztottam a másik után. Egészen addig jól ment minden, amíg a ledek beforrasztásához nem értem. Az sem a nehézsége miatt akasztott meg, hanem ezen a ponton megálltam gondolkodni, hogy mire is fogom kötni, és hova is fogom felhasználni, ha elkészül.

Hosszas gondolkodás után arra jutottam, hogy mivel még fogalmam sincs, ezért a ledeket nem forrasztom bele, hanem kébelre fogom tenni őket. Nade: Milyen kábel legyen ez? Mivel oldalanként 11db LEDem volt, aminek ugye 22 lába van, adta magát az ötlet, hogy szalagkábelt fogok használni, abből is a 3,5"-os Floppy kébelét. Két okból: 1.: Van belőle kb 1624db, és 2.: Elég széles, és a csatlakozójába forrasztás nélkül belemennek a ledek lábai! A gondolatot tett követte, amíg előttem nem állt a kész eszköz, két kb 20cm-es kábel végén lógó ledsorral.

 

 

 

Itt jött az ötlet, hogy - amíg jobb helyet nem találok neki - beleteszem a PC-m elején lévő szabad helyre, a rácsos takarólemez mögé. Az eredményt és a készítés folyamatát nézzétek meg az alábbi videón!

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Szücs Peti 2012-12-25 12:15
Jó kis cikk:) Én ugyanigy szalagkábellel kivezettem a ledeket de lecseréltem őket gyöngyörű üvegeskék színűre és egy acél csőbe nagyobb távolságra tettem a ledeket a bal és a jobb oldalt szemefordítva, égy egy 20 cm-es kívülről befelé villodó ldsort kaptam:)egyik hangfalam tetjén kaptt helyet. Nagyon komolyan néz ki sötétben az egsz szoba kék tőle :)
 
 
0 #2 Bakter 2012-12-25 12:54
A kék nem igazán a színem, de most elő fogom venni a cuccot újra, mert építek egy számítógép házat fából, és abba fogom beépíteni (ha találok neki valami jó helyet.)
 
 
0 #3 Szücs Peti 2012-12-26 11:04
Hát sok sikert hozzá :)
 
 
0 #4 Bakter 2012-12-26 13:46
Köszi.
 

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Mi 8 hobbit?
- ???
- Egy hobbájt.

Oldalainkat 7 vendég és 0 tag böngészi