Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altAz a korosztály vagyok, akinek a Sebaj Tóbiás még jelent valamit. Már akkor is elbűvölt, hogy hogyan mozog a kis gyurmasztár a TVben. Mikor pedig megtudtam, hogy milyen technikával csinálják, még jobban felkeltette az érdeklődésemet. Főleg, mikor rájöttem, hogy ezt nem is lehetetlen otthon kivitelezni.
Csak egy kis hely, egy jó kamera, kézügyesség, türelem, és rengeteg idő kell hozzá.
Nos, ehhez egy a címben szereplő  webkamerát szereztem be magamnak a napokban.
 
 
Alapvetően elég sokféle webkamera van a piacon. Van az egészen olcsó, pocsék képminőségű „gazdaságos” fajta, párezerért, van a középkategória, normális képminőséggel és közepes árral, ami már tökéletesen megfelel a legtöbb felhasználónak. És vannak a drága, „profi” webkamerák, méregdrágán, de aki komolyabban akar foglalkozni a videó készítéssel, annak ilyesmire van szüksége. (Mármint ha webkamerára van szüksége. Nyilván egy webkamera másra való, mint a fényképezőgépek, vagy a videokamerák. Ezt tisztázzuk már az elején)
 
Hardver & Szoftver
 
A választásom a Logitech cég egyik termékére esett, és mindjárt a (jelenlegi) legnagyobb modellre, a HD Pro C910 -re. Mit is tud egy ilyen webcam, ami megéri a 20ezer (!) forintos árat? A hivatalos oldalon megtaláljuk a marketing-rizsát, de ezt nem másolnám most ide, alul megtaláljátok a linket. A lényege, hogy FullHD-ben készít videót, tű éles képe van, hála a Carl Zeiss objektívnek, képe tökéletesen folyamatos és manuális/automatikus fókuszt is tud.
 
Akik követik a PH!TV, vagy MA!TV adásait, azok élőben is láthatják, mire képes a kicsike, mivel a srácok is ezt a kamerát használják a közei képekhez. (Nekem is ez volt a referencia, kár hogy nem kapnak utánam jutalékot :)
 
A Logitech eddig sem okozott csalódást, ezúttal is elégedett vagyok. A gyári szoftvere inkább a „normál” használatot segíti, vicces és kevésé vicces effektek varázsolhatók a (pl. skype-on át) küldött képünkre, ezek lehetnek képi hatások (torzítások, régi film effekt, bemozdulás, stb) vagy Kiterjesztett Valóság effektek is. A kamera szoftvere természetesen tud arckövetést, ennek segítségével aggathatunk magunkra nyúlfület, kalapot, álarcot, miegyebet, ami arcunkkal együtt mozog a küldött videón. Az arckövetést felhasználva többféle animációs figurát bábként mozgatva is videóchat-elhetünk barátainkkal. Ekkor a figurák fej, száj és szemmozgása követi a miénket. Ezek a szoftver „érdekesebb, mint hasznosabb” tulajdonságai, de elég jól el lehet velük szórakozni elsőre. Fel tudnak dobni unalmasabb munkahelyi videó konferenciákat is.
 
Akkor animáljunk!
 
altMár korábban (kb 7 éve) is próbálkoztam animáció készítésével, de kezdetleges webkamerákkal, illetve digitális fényképezőgéppel, így nem fektettem bele nagy energiákat, csak érdekességképpen idétlenkedtem vele. Ezeket a „korai mesterműveket” itt nézhetitek meg. Viszont ezzel a kamerával már egy (jópár) szinttel feljebb tudom emelni a lécet.
 
Kétféle technikát és ezek kombinációját szeretném használni későbbi alkotásaimhoz: a StopMotion-t (tipikusan gyurmafilmek, stb) és a TimeLapse (szabályos időközönként készített képek egymásutánja, gyorsított felvétel, egy virág kinyílása pl.) technikát. Ehhez ez a kamera nekem az ideális választás, legalábbis az eddigi tapasztalataim szerint. A manuális fókusz nagyban megkönnyíti, hogy a téma mindig egyforma éles legyen, mert zavaró, ha a sok éles kocka közé becsúszik egy eltérő fókuszú is.
 
A kamera talpa nagyon ötletes, elég sokféle helyzetben rögzíthető, de sajnos szabályos kameraállvány menete nincs. Ez az egyetlen negatívum, amit el tudok mondani a termékről. Viszont ezért át kell alakítanom a céljaimhoz, erre még nincs konkrét ötletem, illetve van, de csak a visszafordítható módosítások jönnek egyenlőre szóba a garancia miatt. Néhány egyszerűbb animációt már készítettem vele, próbaképpen, de még sok mindent kell módosítanom, mind a kamerán, mind a „stúdió”ként használt íróasztalomon is. Ezek a videók fel fognak kerülni a Youtube csatornánkra is (Főoldal -> Batár nagy Youtube logó jobb oldalt)
 
A kamera után a megfelelő szoftver megtalálása is elég fontos, ez jelenleg is tart. (Ha most hirtelen bárki tudna javasolni jó szoftvert StopMotion-ra, vagy TimeLapse-ra, az ne tartsa magában!)
 
altEgyenlőre ennyi. A téma iránt érdeklődőkkel nagyon szívesen cserélnék gondolatokat, tapasztalatokat a fenti technikákat és az amatőr animáció készítés témáját illetően!
 
Még pár képem a termékről, illetve (ha kész lesz) akkor a felfogatásról is.
Bővebben pár dologról, amiről szó volt/lesz:

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Minden program tartalmaz legalább:

- egy feltételt
- egy változót
- egy ciklust
- és egy hibát...

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi