Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altEz a kérdés (remélhetőleg) mindenkiben felmerül, aki játékra szeretne számítógépet venni. Másra kell figyelni ugyanis, ha a gépünket csak internetezésre, játékra illetve ha egyéb speciális feladatokra szánjuk. Fontos tudni, hogy melyik alkatrész mennyit számít a teljesítményhez (és az elvárásaink eléréséhez)

Nézzük, mire kell figyelnünk, ha a gépet játékra szeretnénk használni.

 

Figyelem: A cikknek nem célja, hogy KONKRÉT gépeket ajánljon, csak pár általános dologra hívja fel a figyelmet, hogy milyen feladatra milyen jellegű gép a megfelelő választás. Ha konkrét gép összerakásában van szükséged segítségre, akkor az iPon oldal gépösszerakó segédletét ajánlom! Ez a segédlet mindig aktuális alkatrészekkel és aktuális piaci árakkal dolgozik, ezért ajánlom jó szívvel.

alt

A ház és a tápegység: Sokat úgy gondolják, hogy a ház csak egy doboz. Ez tévedés. A házak elég sok mindent meghatároznak. Ha a gépet játékra fogjuk használni, akkor fontos, hogy jól szellőző házat válasszunk, mert az erősebb videokártya és az erősebb CPU sok hőt termel. Ha gyakran fogjuk a gépet szétszedni, cserélgetni az alkatrészeket, nem árt, ha olyan házat választunk, ami jól/könnyen szerelhető, nincsenek benne éles peremek, amik elég sok sérülést tudnak okozni. A házak súlya fontos lehet, ebből lehet következtetni a felhasznált anyagok tartósságára, egy vékonyka oldallap elég könnyen deformálódik, később zörögni kezd, ami elég zavaró tud lenni.  altA tápegység kiemelten fontos minden gépben, nem elég csak a teljesítményt nézni, nem csak a Watt számít, sokkal fontosabbak a tápegységbe épített védelmi áramkörök, amik az elektromos hálózat különféle zavaraitól, túlfeszültségtől védik a számítógépünket, ami elég fontos feladat, egy drága gépnél főleg. Válasszunk gondosan tápegységet, itt ne sajnáljuk a plusz ezreseket a minőségért cserébe. Mivel a gépet játékra fogjuk használni, vegyük figyelembe, hogy a nagyobb teljesítményű videokártyák spéci csatlakozót igényelnek a működésükhöz (Molex, 4x, 6x vagy 8x tápcsatlakozó, akár kettő is!), ha ilyen nincs a tápegységen, akkor ezt csak átalakító kábellel tudjuk megoldani, ami nem a legjobb megoldás.

 

Az alaplap: Az alaplap - mint a neve is mutatja - a gépünk alapja. Jól gondoljuk át, mert ez fődarab, a későbbi cseréje más alkatrészek cseréjét is szükségessé teheti. Érdemes alaposan átnézni, mire képes az alaplap, milyen csatlakozókkal rendelkezik, mivel-meddig bővíthető. Az alaplap határozza meg, hogy milyen típusú és fogyasztású CPU-t, milyen fajta és maximum mennyi memóriát és milyen videokártyát tudunk beletenni. Én azt tanácsolom, hogy úgy válasszunk alaplapot, hogy amit most belepakolunk, annak még legalább a kétszeresével bővíthető legyen. (Gondolok itt a memóriák méretére, darabszámára, a HDD-k darabszámára főleg)

 

Adattárolás: Egy játékgépnél az is fontos, hogy mennyi adatot fogunk tárolni a HDD-n. Aki játékra vesz számítógépet, az jó, ha számol vele, hogy elég nagy HDD nincs. A mai játékok nem ritkán 10GB felett pakolnak a winchesterre, ami 5 játéknál már 50 GB! Plusz ha Windows 7 mellett döntünk, arra nyugodtan számolhatunk 30GB-ot minimum (a szükséges frissítések, programjaink, swap) Mivel általában van egy határ, ahol megugrik a HDD-k Ft/GB értéke, érdemes ezt megkeresni (egyszerűen elosztjuk az árat a mérettel), és a közelében választani. Feleslegesen vesszük a legnagyobbat, idővel ennek esik legjobban az ára. Az adattárolás másik szereplője a DVD, itt már nincs ilyen nagy mozgásterünk, általában egy sima DVD-író elég, választhatunk kedvünkre való márkát, nincs nagy különbség, és tapasztalatom szerint nincs rossz márka DVD-íróból, a drágább tovább tart, az olcsón kevesebbet bukunk, mikor elromlik. A garancia általában 1 év, de annyit az olcsók is elmennek. A DVD-írók élettartama jobban függ a megírt/beolvasott lemezek számától, mint a gyártótól. A Floppy meghajtó mára már csak egy emlék a múltból, jelenleg néhány speciális esettől eltekintve már nem használják. Viszont kompatibilitási okból a házak nagy részén van számára kialakított hely. Ide jó választás lehet 1-2 ezerért egy kártyaolvasó, amivel máris hasznosítottuk a helyet, és egy kábellel kevesebb az asztalon.

alt alt

 
A processzor, a memória és a videokártya: A játékra szánt gépeknél ennek a három alkatrésznek az egyensúlyán múlik, hogy a pénzünkért a legjobb teljesítményt kapjuk. A processzor és a memória együtt határozza meg, hogy a rendszerünk mennyire gyors. Érdemes ezért processzorból legalább kétmagosat memóriából pedig legalább 2GB-ot vásárolni. Ez a minimum a mai játékok rendszerigényeihez mérten. A videokártya a játékgépek másik fő eleme, ennek a teljesítményét érdemes az előbbi kettőhöz igazítani. Minden rendszer olyan gyors, mint a leglassabb eleme. Ez egy játékgépnél elég élesen jelentkezik. Hiába veszünk csúcsvideokártyát, ha mellé csak egy gyenge 2 magos processzort teszünk 1 GB RAM-mal. Ez egyértelműnek hangzik, de tapasztalataim szerint sok ember nem gondol ebbe bele. Érdemes ezt a 3 alkatrészt a végére hagyni. Összeállítani a többi alkatrészt, és a maradék keretösszeget elosztani e 3 alkatrész között.

És most nézzük az anyagiakat, és az abból kihozható játékgépeket:

alt

 

1. A legolcsóbb játékgép: Ha az ember direkt játékra vesz gépet, akkor az nyilván többe kerül, mint egy irodai/internetezős gép, de néhány okos kompromisszummal az ár eléggé lenyomható. A kulcsszó a kompromisszum. Ezt is az alaplapnál kezdjük. Ha nincs sok pénzünk a dologra, de mégis 3D képes gépet szeretnénk, akkor van lehetőségünk olyan alaplapot vásárolni, ami integrált videokártyát tartalmaz, de nem a szokásos intel/via/s3 típust, hanem Ati/Nvidia videokártyát (néha saját SidePort memóriával). Ezek az alaplapok akkor igazán jó megoldások, ha 2 vagy több lépcsőben szeretnénk fejleszteni a gépet. Ezek a lapok ugyanis tartalmaznak PCI-E 16x bővítőhelyet a későbbi fejlesztéshez, de magukban is DirectX10 (Dx11) képesek, igaz korlátozott teljesítménnyel, de még mindig olcsóbb egy ilyen lap, mint helyette venni egy normál lapot + egy belépő szintű VGA-t, amit később 3-4 ezerért, vagy egyáltalán nem tudunk eladni. Egy ilyen lappal kitolhatjuk a VGA vásárlását egy ideig. Érdemes átgondolni. 

A másik pont, ahol könnyen tudunk kompromisszumot kötni, az a RAM kérdése. Ez elég egyszerű, a legkönnyebben bővíthető periféria. Kezdetnek 1 vagy 2 GB, később pedig egy duplázás. Amire figyeljünk, hogy az alaplaphoz mérten a leggyorsabb RAMot vásároljuk, mert így a legnagyobb az esély, hogy amikor a 2. lépcső következik, akkor még kapunk pont olyan memóriát. Az, hogy egyforma (paramétereiben, de jobb, ha teljesen azonos) legyen, azért fontos, mert az alaplapok csak az egyforma modulokat tudják duplacsatornás (Dual Channel) módban működtetni, ami jelentősen növeli a gép sebességét az egycsatornás vagy asszinkron-dual csatornás működési módokhoz képest. A harmadik kompromisszumos pont a HDD. Vegyünk bármekkorát, később bővíthetjük másik HDD-vel a rendszert, vagy cserélhetjük nagyobbra a jelenlegi winchestert (Akár újratelepítés nélkül is, hála a remek Partíciómentő segédprogramoknak). Ha az olcsó ár a lényeg, akkor a tápon is spórolhatunk, de ezt nem ajánlom, tekintve, hogy ez az alkatrész a pajzs, ez védi az összes többi eszközt a gépben a túlárammal, stb szemben. Csak akkor spóroljunk a tápon, ha később nem fogjuk bővíteni a gépet, hanem eleve egy kis teljesítményű játékgép a célunk.

 

Nézzünk egy konkrét példát az itt elmondottakra:

Ház+Táp: Legolcsóbb - Kb 10-12 ezer Ft tápegységgel (Pl. Codegen)
Alaplap: Gigabyte GA-MA78LM-S2 alaplap - 14-16 ezer Ft - Integrált Radeon HD3000 sorozatú videóvezérlővel (Dx 10.1)
Processzor: AMD Athlon II X2 240 AM3 (2x2800Mhz) - 14-16 ezer Ft - Az Athlon széria jelenlegi legkisebb 2 magos tagja
Memória: a minimum 1GB DDR-II 1066 Mhz - 12-13 ezer Ft - Ezt később könnyen bővíthetjük a duplájára, de jelenleg elégséges
HDD: 160 - 250 Gb - 11 ezer forint körül
DVD-RW: LG GH22NS50 dvd író - 5-6 ezer Ft
VGA: integrált

Összesen: 66 - 74 ezer Ft Monitor, Billentyű, Egér és hangszórók nélkül.
Ezért az összegért kapunk egy olyan gépet, ami használható játékra, de erős kompromisszumokkal. Nagy igénybevétel esetén melegedni fog.

 

2. Optimális játékgép: Ha több pénz áll rendelkezésre, akkor máshogy fest a kép. Ebben az esetben ajánlanék egy minőségi házat egy hozzá való minőségi táppal. Ezek a házak 15-25 ezer forint között mozognak táp nélkül, jellemzően ezért a pénzért egy szerszámmentesen szerelhető, jól szellőző minőségi anyagból készült masszív házat kapunk. Ebben az árban általában van valami extra is (Világítás és/vagy rendszerhűtő ventillátor) Ehhez a házhoz egy minőségi (Minimum 500 W-os) tápegység szükséges, ami megfelelő tápellátást biztosít egy nagyobb teljesítményű videokártya számára is. A CPU lehet 2, 3 vagy 4 magos is, az anyagiak függvényében. Memóriából 2 vagy inkább 4 GB az ajánlott mennyiség. A Winchesterből szintén, ami belefér, de hosszú távon megtérül egy nagyobb tárterületű darab, hosszabb ideig nem lesz helyhiányunk. A DVD-író kiválasztása a minimum gépéhez hasonlóan egyszerű, ha szeretnénk egy drágább márkát választani, tegyük, de nincs nagy jelentősége. És elérkeztünk a videokártyához: Itt érvényesül igazán, hogy ne vegyünk se túl kicsit, se túl nagyot, a konfiguráció teljesítményéhez igazodó kártyát válasszunk. Viszont ha komoly játékokat céloztunk meg, akkor az általános tanács: ami marad a rászánt összegből, azt költsük arányosan RAM-ra és VGA-ra. Nézzünk erre is néhány példát:

 

Közepes játékgép:

Ház: Minőségi ház izlés szerint (Aerocool, Thermaltake, stb) 15-25 ezer Ft között
Táp: Chieftec 500W CTG-500-80P - 13 ezer Ft körül
Alaplap: GigaByte GA-MA770-UD3 alaplap - 19-20 ezer Ft körül - Egy jól felszerelt alaplap, minőségi alkatrészekből (Ultra Durable technológia)
Processzor: AMD Athlon II X4 630 AM3 - 28 ezer Ft körül - Négymagos Athlon sorozatú PCU, magonként 2,8 Ghz órajellel
Memória: 2GB 1066MHz Kingmax DDR-II - 13 ezer Ft körül
HDD: 160 - 250 Gb - 11 ezer Ft körül
DVD-RW: LG GH22NS50 dvd író - 5-6 ezer Ft
VGA: Itt több változat lehetséges: 
ATI HD4670 512MB DDR3 - 20 ezer Ft körül - A középkategória ár/érték bajnoka jelenleg
ATI HD4770 512MB DDR5 - 31-33 ezer Ft körül - A középkategória felső osztályából érkezett, szintén kiemelkedő ár/érték arányú kártya, de még nem DX11-es, ebben a kategóriában a legjobb vétel szerintem jelenleg.

 

Komolyabb játékgép: 

Ház: Minőségi ház izlés szerint (Aerocool, Thermaltake, stb) 15-25 ezer Ft között
Táp: Chieftec 550W GPS-550AB - 19 ezer Ft körül
Alaplap: GigaByte GA-MA790X-UD3P - 29-30 ezer Ft körül - Még DDR-II-es alaplap, de hasonló összegért kapunk DDR-III-as lapot is, nyilván akkor DDR-III RAM-ra lesz szükségünk.
Processzor: AMD Athlon II X4 630 AM3 - 28 ezer Ft körül
Memória: 2x2GB 1066MHz Kingmax DDR-II (vagy DDR-III, az alaplaptól függően) - 2x13 ezer Ft körül
HDD: 500 - 1000 Gb - 15-20 ezer Ft körül
DVD-RW: LG GH22NS50 dvd író - 5-6 ezer Ft
VGA: Itt is több változat lehetséges: 
ATI HD5750 1GB DDR5 - 38-40 ezer Ft körül - Az új széria középkategóriás versenyzője - kicsit drága a tudásához mérten, de már DX11 támogatással
ATI HD5770 1GB DDR5 - 46-49 ezer Ft körül - Az új széria felső-közép kategóriás kártyája, DX11 támogatás, viszont még elég drága, de ez idővel változni fog, és akkor remek vétel lesz!

alt

 

3. A legjobb játékgép: Egy ilyen gépnél csak a pénztárcánk szab határt, itt főleg érdemes a tápegységre több gondot fordítani, mert egy igazán komoly játékgép 700-900 Wattot is fogyaszt terhelés alatt. Ebben az árfekvésben bármi lehetséges, 6 magos processzor, a legújabb videokártyák (akár több is), 8-24 Gb RAM, 2000 GB HDD, Blu-Ray Optikai meghajtó, stb. A határ a csillagos ég.

AMD kontra INTEL, ATI kontra NVIDIA: A cikkben nem véletlenül szerepelnek példaként AMD és ATI termékek. Ez nem jelenti azt, hogy elfogult lennék bármelyik céggel szemben, csupán jelenleg ár/érték arányban a riválisok közül a példában említett alkatrészek számítanak jobb vételnek. Ugyanazért a pénzért több teljesítményt kapunk, vagy ugyanannyi teljesítményt olcsóbban, csak megfogalmazás kérdése. Ez nem csak a magánvéleményem, nagy nevű szakmai fórumokon olvasható tesztek támasztják alá álláspontomat. Van néhány kivétel, de a cikk írásakor így áll a piac. Ettől függetlenül, a leírtak vonatkoznak az Intel és az Nvidia termékeire is.

Végszóként csak annyit még, hogy érdemesebb egyszer meggondoltan dönteni, több fórumon érdeklődni, utánanézni a dolgoknak, mint évekig használni egy olyan gépet, ami egy kis odafigyeléssel ugyanannyiért jobb is lehetett volna! Remélem, tudtam segíteni írásommal, bármilyen kérdést, észrevételt, véleményt szívesen fogadok a cikkel kapcsolatban.

/ Bakter /

Hozzászólások  

 
0 #351 Bakter 2012-12-31 09:34
A tápra érdemes több figyelmet szentelned, legyen márkás darab, nem csak a W számít. Chieftec például.

A ram most olcsó, mehet bele 2x4Gb is.
 
 
0 #352 Icemen124 2012-12-31 09:39
Videókártya az elég amit írtam?

Ramot tetetek bele többet,meg jobb tápot.

Végül is játékra elég lesz a masina?Vagy gyenge?
 
 
0 #353 Bakter 2012-12-31 11:35
Szerintem elég ez a VGA, felső-közép kategóriás mind árban, mind tudásban. De lehet találni összehasonlító VGA teszteket.

prohardver.hu/teszt/a_radeon_hd_7870_es_hd_7850_tesztje/a_pitcairn.html
 
 
0 #354 Icemen124 2012-12-31 12:30
De ahogy nézzem a VGA AMD
A gép meg intel. Kompatibilis a kettő egymással,vagy én látom rosszul a dolgot?
 
 
0 #355 Bakter 2012-12-31 13:55
kompatibilis. miért ne lenne az?!
 
 
0 #356 Icemen124 2012-12-31 15:50
Tudnál ajánlani nekem egy olyan videókártyát amin a mai játékok mennek akadozás mentesen full grafikai beállításon

kb. 50-60 ezret szánok rá.
 
 
0 #357 Bakter 2012-12-31 17:24
HD 7870
 
 
0 #358 Icemen124 2013-01-01 14:52
Helló!

Erre a HD 7870 videókártyára gondoltál?

http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=4154#sp
 
 
0 #359 Bakter 2013-01-01 16:38
 
 
0 #360 zzzéééé 2013-01-10 18:34
Helló!
Végül ez az összeállítás vettem meg.
Annyiban tudnál segíteni, hogy milyen programmal lehetne letesztelni. Illetve hol lehet nyomonkövetni a hőfokokat.
Illetve egyenlőre a régi házba lett belerakva amit hamarosan szeretném lecserélni és akkor a gyári procihűtőt is cserélném egy szerelés alatt.
Szóval mit tudnál ajánlani????

Alaplap GIGABYTE GA-970A-UD3
Processzor AMD FX-8320 3.50GHz AM3+ BOX 4 GHz megy
Memória Kingmax 8 GB KIT 1600
Videókártya SAPPHIRE 11200-14-20G HD7850 2GB GDDR5 OC PCIE
Táp: HKC 650

Előre is köszönöm a válaszod!!
 
 
0 #361 Bakter 2013-01-10 19:59
Tesztelni: AIDA64, mutat hőfokot, meg mindent a rendszerről, és van benne "stabilitás teszt"

Hűtő: Én most ilyet vettem:
www.scythe-eu.hu/scythe-termekek/scythe-cpu-h%C5%B1t%C5%91k/scythe-grand-kama-cross-rev.-b-cpu-h%C5%B1t%C5%91/135-1910

Középáras, és elég jól hűt, de házfüggő. Az ilyen "nem-torony" kialakítású hűtők előnye, hogy a lapra is juttatnak levegőt, viszont a toronyhűtők egyből kifújják a házból a meleget.

Torony hűtőből sokkal nagyobb a választék, pl:

www.ipon.hu/webshop/product/thermaltake_cl_p0579_contac_30/196201
 
 
0 #362 zzzéééé 2013-02-07 14:59
Helló!

Erről az íróról mi a véleményed? Vagy esetleg másikat ajánlaszz?

http://www.asus.hu/Optical_Storage/Internal_Bluray_Drive/BW12B1ST/#overview
25000 huf

Válaszod köszönöm!
 
 
0 #363 Bakter 2013-02-07 15:24
BR irókban abszolút nincs tapasztalatom, mivel jóideje winyón archiválok. A BR teljesen kimarad nálam.
 
 
0 #364 dudola124 2013-04-21 13:34
Üdv

Ez a gépem:

Alaplap: ASUS M5A97 LE R2.0

Proci: AMD FX-8150 3.60GHz AM3+ BOX

Memória: KINGSTON 4GB HyperX Blu DDR3 1600MHz CL9 KHX1600C9D3B1/4G

Videókártya:ASUS HD7850-DC2-2GD5-V2 HD7850 2GB GDDR5 PCIE

Operációsrendszer: Windows 7 Home Premium 64bit SP1 Magyar OEM

http://kepfeltoltes.hu/130419/train_2013-04-19_17-52-48-42_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A problémám a belinkelt képen látható,azaz,ha bekapcsolom az élsimítást akkor vízszintes és függőleges vonalak jelennek meg,de csak belső nézetben.
A kérdésem az lenne,hogy ez miért van mi a hiba oka,mit lehetne csinálni,hogy jó legyen a kép és eltűnjenek a csíkok?

Köszi a válaszokat
 
 
0 #365 Bakter 2013-04-22 08:06
Csak ennél a játéknál jelentkezik? Szokásos dolgok: VGA driver legfrissebb (nem béta), játék legfrissebb patch-el rendelkezik?
 
 
0 #366 dudola124 2013-04-22 15:01
Helló!

Majd megnézem ezeket,amiket mondtál.Még egy kérdés alapjáraton elég halk a proci meg 37 fokos,de terhelés alatt
iszonyatosan hangos a gyári hűtőventilátorjával.
Mit lehetne csinálni,hogy halkabb legyen?
Köszi
 
 
0 #367 Bakter 2013-04-23 06:54
Mondjuk lecserélni a gyári hűtőt. (kacsint)
 
 
0 #368 dudola124 2013-04-23 13:34
Mondjuk ez jó-lenne az fx 8150 procira?
Mi a véleményed róla?

http://ipon.hu/webshop/product/coolermaster_hyper_612s_rr_h612_13fk_r1/187576
 
 
0 #369 Bakter 2013-04-23 15:47
Szerintem bőven jó, ha elfér a házban, meg aláférnek a ramjaid.
 
 
0 #370 dudola124 2013-04-24 19:31
Helló!

Az új proci hűtőn kívül akarok még házhűtő ventilátort is belerakni..Jelenleg egy db van benne a gépház elején.
Egyet lehet hátra,egyet oldalra és kettőt felülre,hova lenne még érdemes rakni bele ventilátort?
Illetve a működésükről mondjál már valamit.Ami elől van az befele szívja a levegőt?Ha elé teszem a kezem akkor jó hűvös levegőt érzek.Hogy működnek ezek,szívják be a hűvös levegőt,vagy tolják kifelé bentről a meleg levegőt?
 
 
0 #371 Bakter 2013-04-25 07:42
Konkrét háztól függ, de elől-alul megy befelé a hűvös evegő, és hátul-felül kell kimenjen. Ha alsó tápos házad van, az nem játszik ebben az áramlási rendszerben, mert az külön maga alól szívja a hűvöset, és közvetlenül maga mögött tolja is ki a meleget. Az alkalmazandó ventillátor mennyiség a hűtendő alkatrészektől függ leginkább. Egy kisebb videókártyához elég 1+1 elől-hátul, de függ a procihűtőtől is.
 
 
0 #372 dudola124 2013-04-25 08:20
Üdv!

Konkrétan ez a házam van:
Alsó tápos
http://ipon.hu/webshop/product/coolermaster_rc_430_kwp500_elite_430_500w_(o1)/393707

Ennél a tipusnál hova lenne érdemes rakni még ház ventilátort?

A videókártyám ez: ASUS HD7850-DC2-2GD5-V2 HD7850 2GB GDDR5 PCIE

A proci meg ez: AMD FX-8150 3.60GHz AM3+ BOX
de a gyári hűtőjét lecserélem mert hangos is meg nem annyira hűt jól.
Arra meg ezt néztem ki: http://ipon.hu/webshop/product/coolermaster_hyper_612s_rr_h612_13fk_r1/187576
 
 
0 #373 Bakter 2013-04-25 08:27
Egyet előre mindenképp, hogy hűtse a winyókat is, a procihűtőt meg úgy felrakni, hogy hátrafelé fújjon, ha minden igaz, pont oda fog esni a hátsó venti helye, ha kell plusz rásegítés, akkor oda lehet egyet tenni kifelé fújni. A túl sok sem jó, mert akkor megint hangos lesz a géped. Ha ezt a procihűtőt veszed, akkor felülre nem kell, mert hátrafelé fog fújni, alulre meg azért nem tennék, mert csak beviszi a port a gép alól.
 
 
0 #374 dudola124 2013-04-25 12:19
Elöl van már egy ventilátor ami hűti a vinyót,azzal nincs is baj.
Tehát ha a belinkelt procihűtöt veszem,azt csak úgy lehet belerakni,hogy hátrafelé fújja a meleg levegőt?Azaz kifelé vigye a meleg levegőt?
 
 
0 #375 Bakter 2013-04-25 12:31
Nem csak úgy lehet, ezeket a hűtőket mind a 4 irányba fel lehet szerelni, de úgy szereld be, hogy hatrafelé fújjon.
 
 
0 #376 dudola124 2013-04-25 16:35
Szerinted amit belinkeltem proci hűtőt az belefér ebbe a házba: COOLERMASTER RC-430-KWP500 Elite 430 500W
meg az alaplapba?ASUS M5A97 LE R2.0
 
 
0 #377 Bakter 2013-04-25 17:27
Nem tudom.
 
 
0 #378 dudola124 2013-04-25 18:27
Hogy deríthetném ki,hogy jó lenne-e bele?
Nehogy megvegyem potyára.
 
 
0 #379 Bakter 2013-04-26 08:14
Hát a gyártó oldalán vannak méretek a termékekre, vagy vedd olyan helyen, ahol ki tudod bontani megpróbálni. Ez a legbiztosabb, gyári méret alapján én is vettem már olyat, mit el kellett adnom, mert nem fért be alá a ram. :(
 
 
0 #380 dudola124 2013-04-27 10:08
Visszatérve arra képre amit belinkeltem neked,hogy,ha be van kapcsolva a vonalsimítás akkor olyan csíkok jelennek meg,hol tudom megnézni,hogy a videókártyának van-e frissebb driver-e
 
 
0 #381 Bakter 2013-04-27 12:56
Ati Catalyst -> Grafika -> Információs központ -> Grafikus szoftver
 
 
0 #382 dudola124 2013-06-05 17:47
Üdv!


Mitől van az hogy játék közben a tápegységnek a ventilátorja néha felpörög hangosan?
A tápegység alul helyezkedik el a gépházban.
 
 
0 #383 Bakter 2013-06-05 17:53
Mivel játék közben emelkedik a gépház hőmérséklete, normális, ha a ventillátorok (nem csak a tápban) magasabb fordulatra kapcsolnak.
 
 
0 #384 dudola124 2013-06-05 18:32
Akkor,ha jól értem ez normális,hogy változik a táp ventilátorjának a sebessége játék közben?
 
 
0 #385 Bakter 2013-06-05 19:07
Igen, léteznek olyan tápok, amit tudják ezt. Mivel más okot nem látok a jelenségre, feltételezem, hogy a Te tápod ilyen. Ha zajosnak találod, azon lehet javítani a ventilátor tengelyének kenésével, vagy a ventilátor cseréjével, ha már régi a táp, és elhasználódott.
 
 
0 #386 dudola124 2013-06-07 08:09
Asus HD 7850 2Gb videókártyám van játék közben max 60 fokig megy fel a hőmérséklete.Ez az érték normális?
 
 
0 #388 dudola124 2013-06-17 14:43
Helló!

Olyan gondom lenne,hogy lemeztöredezettség mentesítés után csökken a merevlemezemen a szabad hely,ez miért van?
 
 
0 #389 Lew 2014-10-05 12:58
Sziasztok. Gépújítás előtt vagyok és érdeklődnék, milyen gépet ajánlanátok játékra? Játékok, amikkel játszanék fúleg rpg és egy kevés online fps, mint pl. a Warface, Survarium. Rpg. Witcher 2, 3, Assasins Screed sorozat, Thief. Ezek lennének a top játékok és persze ami majd még mostanában fog kijönni. Persze max settinghez kellene. Nem igazán játszok online, csak max shooters. Kb. 500-600€-t szánnék rá, de ha ez nem lenne elég, akkor nagyon max egy 1000€-s összeállítást is elfogadok. De azért tudnál mindkét árban összehozni egy pc-t. Köszönöm..
 
 
0 #390 dudola124 2016-11-07 09:28
Sziasztok!

Mi lett bakterral? Hova tűnt?
 

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Valaki nem tud egy jó mp3-as lejátszót?
- Winamp.
- Neem, hordozhatót, kicsit.
- Winamp.zip

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi