Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altManapság az élet szinte minden kérdésére van válasz az interneten. Meghatározza az életünket és nélküle már nem lenne ez a világ ugyanaz. Nagyon hasznos és megkönnyíti a mindennapjainkat. 

Csak beütünk néhany szót a keresőbe, és máris okosabbak lettünk. De vajon igaz mindaz, amit kapunk válaszul? Hiteles információt találunk? Elhihetünk mindent, amit ismeretlen oldalakon írnak, igérnek? Vagy épp most törnek be a gépünkre, amíg jóhiszeműen telepítjük az igért ingyenes antivírus-programot? Van okunk kételkedni...

Nem volt olyan rég, mikor az ember, ha keresett egy információt, akkor könyvtárba kellett mennie, és a megfelelő szakkönyvekből kigyűjtenie a számára fontos adatokat. A napi információkat újságokból, TV-ből vagy rádióból szereztük be, a gyerekek a tudást könyvekből merítették. Ezek a források ellenőrzöttek voltak, egy könyvet hónapokig, évekig írtak, szerkesztettek, ellenőriztek, javítottak, mielőtt kiadták volna. Egy könyvet az írói a legjobb tudásuk szerint készítettek el, lehetett szó szakirodalomról, lexikonról vagy bármilyen ismeretterjesztő témáról!

A TV/Rádió már nem ilyen szigorú forrás, ott már gyorsabban történnek a dolgok, tények jönnek-mennek, nehezebben utolérhető, hogy ki- mikor-mit mondott. De még ez is semmi a mai kor információáradatához képest. Az internet ugyanis tele van információval, szinte csak abból áll. Viszont ennek az információnak nagy része nem hiteles, nem valós vagy csak nem ellenőrizhető forrásból való. Ebbe viszont nem sokan gondolnak bele manapság. Mindenkinek, aki napi szinten használja az internetet, magától értetődő, hogy bármit keres, csak beüti a Goggle-ba, és jellemzően kevesebb, mint egy perc alatt megtalálja, amit keresett, bármilyen témában! Ez jó. Nagyon kényelmes egy mezőbe beírni pár szót, gondolatot, majd máris olvashatunk a témában. De mit? Gyakran hallani (a médiában is, nem csak magánbeszélgetésekben), hogy "megnéztem a neten, és..." Tényként kezeljük, amit a Google kidob. Jóhiszeműek vagyunk, és most nem csak az adatlopásokról vagy az internetes átverésekről beszélek.

altEgyszerűen csak elhiszünk mindent, ami elénk kerül. Sokszor még azt sem nézzük meg, milyen oldalon, fórumon, blogon böngészünk. Lehetne "átverés.com" vagy akár "kamuhírek.hu" is, nem tűnne fel. A banki online adatlopások jelentős része hamis, de az adott bankéval megeggyezű kinézetű weboldalakon át történik! Mert így az egyszerűbb. Elhinni mindig könnyebb valamit, mint kételkedni. Ez olyan, mint a pletyka. Gyorsabban terjed egy rémhír, fél információ vagy egy átverés, hála az internetnek. És egy ilyen lavinát csak elindítani kell szándékosan, ha beindult, megy magától. Elég hozzá 2-3 egymást átfedő, támogató fórumbejegyzés egy nagy portálon, különböző (ál)neveken, és máris tényként kezeli a látogató, hiszen több fórumban is "beszélik" a dolgot. Kevesebb, mint 10 perc alatt lehet regisztrálni 3 különböző kamu-Mailcímet, regisztrálni velük 5-6 fórumba, és bármiről információkat hinteni el. Lehet ez kártékony vagy csak poén/átverés, ha jókor van jó helyen, akkor képes valakit lejáratni, manipulálni a tőzsdét (erre már több elég komoly példa volt a történelemben), vagy valamiről elterelni a figyelmet. Az egész a bizalomra épül. Ha hallunk valamit 1 embertől, akkor nem hisszük el azonnal, mert megszoktuk, hogy sokan sokfélét írnak, mondanak a világban. Viszont, ha olvassuk egy hírportál fórumában, az már más, akkor már felkapjuk rá a fejünket. Pusztán azért, mert egy írott anyagban olvassuk. És egy fórum az már nem egy ember véleménye, hanem egy társaság, amelyik megvitat valamit. És ha már több ember ért egyet valamiben, hallott valamit egymástól függetlenül, akkor az hitelesebbnek tűnik.

Ha egy weboldal jól néz ki, máris hiszünk neki. Ha egy trójai program logója hasonlít egy ismert vírusirtó cég logójára, máris az OK-ra kattintunk gyanútlanul. Egy kattintás elég lehet, hogy elbúcsúzhassunk az adatainktól (ideértve például a netbankunk adatait is...) Mindennap kerülünk ilyen helyzetekbe, és talán észre sem vesszük, hogy éppen átvernek. Ha ismeretlen oldalra visz egy keresés, ne vegyünk minden szót készpénznek. Ha valamit ingyen tölthetünk le (ami egyébként fizetős lenne) máris gyanakodjunk. Ha egy oldal olyan segítséget ajánl, amit nem kértünk (pl. driverek automatikus telepítése, Antivirus program ingyen) azonnal gyanakodjunk! Semmi sincs ingyen. Általában, ami ingyen van, az a legdrágább... Internetezzünk okosabban és figyelmesebben!

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Az irodában az egyik alkalmazott hívja az operátort:
- Kérem, segítsen. Amikor be akarok lépni a programba, beírom a jelszavamat, és csak öt csillag jelenik meg a képernyőn...
- Ez azért van, hogy ha valaki maga mögött áll, ne olvashassa el a jelszavát.
- Jó, jó, de akkor is ez jelenik meg, ha éppen nem áll mögöttem senki!

Oldalainkat 49 vendég és 0 tag böngészi