Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altIrodai környezetben szinte mindenhol használják kisebb vagy nagyobb fajtáit. Nagyon hasznos kiegészítő készülék, mégsem igazán terjedt el az otthoni felhasználók körében. Nézzük meg, hogy hogyan is működik, miért is lenne hasznos minden számítógép mellé!

Sajnos ma Magyarországon az elektromos áramszolgáltatás nem zavartalan. Hol gyakrabban, hol ritkábban, de mindenhol előfordulnak áramkimaradások, jelentősebb áramingadozások vagy zárlatok. Ezek a jelenségek a háztartásunkban található elektromos berendezéseknek nem tesznek jót. Főleg a precízebb készülékek, mint például a TV-k, számítógépek, DVD lejátszók, Videók, játékkonzolok tartoznak az érzékenyebb eszközök közé. Azt megtehetjük, hogy ezeket az eszközöket áramtalanítjuk mondjuk egy nagy vihar ideje alatt, de a hirtelen áramszüneteket nem tudjuk megjósolni. Ezek a hirtelen áramkimaradások elég veszélyesek, mert ilyenkor az áram hirtelen (egy másodperc alatt többször is) változik 0 és akár 3-400V között is, és ez a jelenség a nem aktív védelemmel ellátott eszközöket általában károsítja, rosszabb esetben tökre is teszi.

altEzen problémák mindegyikére nyújt maximális védelmet egy szünetmentes tápegység. A működése elég egyszerű: tulajdonképpen egy akkumulátorból és aktív zajszűrő és védelmi áramkörökből áll. Típustól függően a lehetséges hálózati hibák mindegyike vagy egy része ellen nyújt védelmet. Ezen túl a hozzá csatlakoztatott eszközöket képes áramkimaradás esetén ellátni teljesítményétől függően 5-30-60 percig is. Ez nem kimondottan a hosszabb áramszünetekre való, de a kisebb kieséseket áthidalja, ráadásul, ha a hálózat a normál 230V-tól jelentősen eltér, akkor szintén átvált a készülék akkumulátoros táplálásra, hogy megvédje az erre érzékenyebb berendezéseket. Az akkumulátoros üzemidő természetesen bőven elég, hogy elmentsük, amin épp munkálkodunk a számítógépen, és szabályosan kilépjünk. A drágább modellek képesek automatikusan is megtenni ezt, ha az akkumulátor töltöttsége a beállított százalék alá esik.

Léteznek olcsóbb védelmi eszközök is, ezek csak védelmet látnak el, akkuval nem rendelkeznek, ezért csak a túlárammal szemben nyújtanak védelmet, illetve bizonyos mértékben tudják csillapítani a hálózati áram egyenetlenségét.

altHasznos kiegészítők ezek, amik elég sokat tudnak nekünk spórolni azzal, hogy megelőzik a bajt. Egy számítógép, ha túláramot kap, elég jelentősen károsodik. A tápegység és az alaplap a legtöbb esetben tönkremegy. Ez a két eszköz már magában fedez egy olcsóbb szünetmentes áramforrást, és akkor még nem beszéltünk a többi eszközről, vagy a monitorról, TV-ről, stb., tehát megéri beruházni otthonra is.

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Honnan tudjuk, hogy a bitek nem nőneműek?
- Nincs olyan állapotuk, hogy "talán"...

Oldalainkat 52 vendég és 0 tag böngészi