Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altManapság elég sokaknak van laptopja, netbookja. De sokan nem tudják, vagy nem gondolnak bele, hogy milyen alapvető különbségek vannak egy asztali számítógép és egy laptop között. És főleg, hogy a használat során mire kell fokozottan figyelni, ha azt szeretnénk, hogy a készülék sokáig olyan megbízhatóan működjön, mint amikor megvettük.

Természetesen a legfontosabb különbség, hogy a notebookok hordozhatóak, erre találták ki őket, ez nyilvánvaló. Viszont ebből adódóan elég sűrűn mozdulnak ki a számítógép-asztal békés, biztonságos közegéből. Nézzük, ez az egyszerű tény milyen káros hatásokat rejt magában

A legegyszerűbb sérülés, amit egy noteszgép elszenvedhet, az a külsőleg is látható fizikai sérülés. Leejtés, odaütés, ráülés, beleöntés, csatlakozó beletörése, kábel kitépése, kijelző hátratörése. Most mindenki azt gondolja, hogy ilyenek nem történnek az ő gépével, de csak olyanokat írtam le, amikkel munkám során találkoztam. Ezek a sérülések többnyire véletlenül esnek meg, megfeledkezünk róla, hogy a gép ott van a fotelben, és ráülünk, vagy véletlenül beleöntjük a kólát. A másik felüket pedig gyermekeink, kisebb testvéreink vagy netán háziállataink okozzák! Erre viszont a felnőtteknek kell figyelni, ne hagyjuk a gépet őrizetlenül, főleg ne vegyünk/adjunk 6 éves gyermekünknek laptopot! (megtörtént esetek!) Legyünk körültekintőek, hogy mit teszünk a gép mellé, rá, főleg a folyadékokkal vigyázzunk!

altLássuk, mik azok az általános tanácsok, amikkel nem rontunk tovább a bajon, ha már megtörtént:

Törés, ütés, leejtés: Ha a gép működőképes maradt látszólag, akkor az első dolog, aminek az állapotát ellenőrizzük, az a winchester, mert ez a legérzékenyebb az ütésre. Ehhez használhatunk többféle segédprogramot, de ha nem vagyunk biztosak magunkban, forduljunk szakemberhez. A legfontosabb adatainkat azonnal mentsük le, mert ha a HDD megsérült fizikailag, akkor ennek az állapota a bekapcsolva töltött idővel romlani fog, és lehet, hogy később már nem lesz mit lementenünk!

Folyadékok: A gépet SEMMILYEN körülmények között se kapcsoljuk be! (Ha be volt kapcsolva és felülről érte folyadék, akkor azonnal kapcsoljuk ki, és fordítsuk fejjel lefelé!) A készüléket nem elég hagyni kiszáradni, mert magától nem tud mindenhonnan távozni a folyadék, ebben az esetben is forduljuk szakemberhez minél hamarabb.

Kábelek sérülése: Hirtelen mozdulatok vagy erőltetés eredményeként a kábelek beletörhetnek, vagy a rosszabb esetben az aljzatok kiszakadhatnak a készülékből. Ez utóbbi javítása ritkán, szerencsés esetben lehetséges csak!

A kijelző sérülése, törése: Ebben az esetben van a legkönnyebb dolgunk. A hiba azonnal megállapítható, általában zárlatot nem okoz, ezért a gép külső monitorról használható tovább, vagy javíttatható kijelző-cserével. Ha a gépre ráültek, vagy a kijelző függőleges irányban hajlott, akkor a fénycső szinte biztosan eltört, és ez csak a komplett kijelzővel együtt cserélhető, akkor is, ha a kijelző maga nem tört el. A kijelző panelek ára még bontottan is 20000 Ft körüli összegtől indul. (mérettől, állapottól függ)

Túlmelegedés: Ezt általában az ölben/ágyban használat okozza. Egy laptopnak a szellőzése sokkal kényesebb kérdés, mint egy asztali konfigurációnak, mivel ugyanannyi alkatrész van összezsúfolva egy 2-3 cm vastag helyre. Erre ezért különösen figyeljünk! Amit sokan elfelejtenek, hogy a gép oldalán, vagy hátul lévő szellőző szabadon hagyása nem elég, mert a hűvösebb levegőt a gép általában az alján lévő rácson keresztül szívja be. Ha ezt elfedjük például a lábunkkal vagy a pléddel, amire tesszük, akkor a gép elég hamar megsül belülről. A hatás nem mindig azonnali, de ha gyakran használjuk ölben a készüléket, elég hamar tönkremegy a HDD és vele minden adatunk. Az így megsült winchesterről nehezebb vagy lehetetlen adatot menteni, ha megvan a baj! Ha nyáron olyan helyen van a gép, ahová betűz a nap, akkor ugyanez történik.

Az itt felsoroltak egyike sem garanciális hiba, és elég tipikus jelenségeket produkál mind, tehát nem tudjuk átverni a forgalmazót sem. A javítást minden esetben bízzuk szakemberre, mert egy laptopot sokkal nehezebb szétszedni (és főleg összerakni), mint egy asztali gépet.

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Olyan kocka vagy, hogy a tv-hez keresed a billenytűzetet.

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi