Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altEzzel a művelettel nem mindenki találkozik, aki számítógépet használ. Nem gyakran van rá szükség, de ha mégis, akkor az alaplapunk múlik rajta, hogy szakszerűen végezzük-e el. Lássuk, mi is ez a folyamat, mért van rá szükség és hogyan ne rontsuk el!

A BIOS az alaplap lelke. Tulajdonképpen egy Flash memória, ahol a gép legfontosabb paraméterei tárolódnak és ez a chip felel a rendszer indításáért is. Viszont mikor egy alaplapot kiadnak, nem tudhatják, hogy milyen alkatrészek fognak később megjelenni, amiket az alaplapnak támogatnia kell. Persze az is előfordulhat, hogy a BIOS hibákat tartalmaz, amiket később fedeznek fel (a vásárlók visszajelzései nyomán akár) és emiatt szükségessé válik a BIOS frissítése a gyártó által közzétett friss verzióval. Mivel a BIOS felel a számítógép indításáért, ha hibás adatok kerülnek bele, akkor a számítógép nem fog elindulni és az alaplap mehet a kukába. Emiatt az újabb (már 3-4 éves P4-es) alaplapok tartalmaznak beépített lehetőséget a sérült BIOS helyreállítására, de jobb, ha körültekintőek vagyunk, és akkor erre nem lesz szükségünk.

Amire szükségünk lesz:

1. A BIOS frissítendő része általában csak olvasható, ezért a frissítéshez speciális Flash programra van szükség, amit vagy a gyártó oldaláról tudunk beszerezni, vagy a frissítési mechanizmus eleve be van építve a BIOs-ba. Létezik olyan alaplap, aminek a BIOS-át akár Windows alól is frissíthetjük.

2. A frissítő programon kívül már csak magára a BIOS állományra van szükség, amit az alaplap gyártója tesz elérhetővé. Nagyon körültekintően válasszuk ki, mert ha nem az alaplapunkhoz való fájlt töltjük le, akkor a gép szinte biztosan hibásan fog működni, de leggyakrabban el sem indul. Tartsuk észben, hogy egy régebbi gépnél nincs második lehetőség! Ha nem bízunk magunkban, forduljunk hozzáértőhöz!

3. Szükségünk lesz végül egy rendszerindító Floppy lemezre/CDre/Pendrive-ra, amiről egy alap DOS konzolt tudunk indítani. (természetesen, ha a frissítést a Windowsból végezzük, akkor ez kimarad)

altA folyamat:

1. Fontos, hogy ha a frissítés bármi okból megszakad, akkor a gép nem indul. Ezért tegyünk meg mindent, hogy a gép áramellátása zavartalan legyen. Ha laptop, akkor csatlakozzon a hálózathoz, és az akkumulátor legyen feltöltve. Ha asztali gép, de van szünetmentes áramforrásunk, akkor csatlakoztassuk, és szintén legyen feltöltve. Ha nincs, akkor nem sokat tehetünk, maximum annyit, hogy nem a legnagyobb viharban akarunk BIOS-t frissíteni.

2. Indítsuk el a gépet a megfelelő lemezről/CD-ről/Pendriveről, majd futtassuk a gyártó által mellékelt programot. Válasszuk ki a friss BIOS-fájlt, majd várjunk kb. egy percet.

3. Ha a folyamat befejeződött, indítsuk újra a gépet, és egyből lépjünk be a BIOS-ba. Ellenőrizzünk minden beállítást, mert a frissítés alkalmával a tárolt paraméterek kitörlődnek/kitörlődhetnek. Végezzük el a beállításokat, majd mentsünk és készen is vagyunk.

4. A BIOS frissítés hasznos dolog, de nem mindig a legfrissebb BIOS feltétlenül a legjobb számunkra. Gondoljunk csak a letiltott processzormagok engedélyezése körüli mizériára. (Néhány 2-3 magos processzor esetén lehetőségünk nyílt további letiltott magokat aktiválni, de csak bizonyos alaplapok bizonyos BIOS verzióival. Később a CPU gyártója kötelezte a kiskapu kijavítására az alaplapgyártókat.)

Tudom, hogy minden cikk végére ezt írom, de itt főleg kifizetődő az óvatosság, mert egy perc alatt tudunk tízezres kárt csinálni magunknak.

Hozzászólások  

 
0 #101 Drott 2012-04-17 17:42
Köszi idáig a sgítséget,de hogy tudok rendszergazdaként belépni?
Ezt meg is akartam kérdezni,hogy milehet az oka annak ha újra telepítés van és bent marad az összes wincsweszter (Az op rendszer külön vincseszteren van)
Telepítés után nagyon sok könyvtár megnyitásakor ki írja ,hogy hozzáférés megtagadva belépés csak rendszergazdaként.
azért is irtam hogy nincs jelszó a win-hez mert jelszót kér meglehet ezt a hibát szüntetni valahogy?

A CHKDSK+ néztem érdemes megvizsgáltatni mi a vélményed?
 
 
0 #102 Bakter 2012-04-17 17:48
Igen, a CHKDSK jó dolog.

A vezérlőpult -> felhasználói fiókok-nál kell szétnézned, onnan megtudod, hogy a jelenlegi fiókod és a többi fiók milyen. Ha csak a te fiókod és egy "rendszergazda" nevű van, akkor valószínűleg annak nincs jelszava, ez az alapbeállítás (üres Enter-t ütsz, és elfogadja, mikor kéri) vagy ha telepítéskor adtál meg jelszót, akkor az a jelszava. Ha ezt már elfelejtetted, akkor a gond -> újratelepítés.
 
 
0 #103 Drott 2012-04-17 18:17
Hirtelen ez kicsit bonyolultnak tűnik ugyanis van egy
Felhasználói fiókok-1 ablak
Felhasználói fiókok-2 ablak is.Most nem is piszkálom nehogy nagyobb baj legyen. A mappákat úgy tudom csak megnézni,hogy magántulajdonba kell venni és utána nem reklamál a rendszergazda belépésért.
 
 
0 #104 Bakter 2012-04-17 18:51
Akkor ott valami nem stimmel a windowsban, nem lehet, hogy egy korábbi verzióra lett telepítve? Amúgy XP?
 
 
0 #105 Drott 2012-04-17 19:07
Igen XP.
Nem korábbi verzió mert mindíg formázom és új partició van a telepítésnél
minden telepítés után a mapákkal baj van, már próbáltam úgy is hogy kivettem az összes winyót de akkor is fen ált ez a próbléma.Ezért is nem szeretném ujra telepíteni ha nem muszáj végig zongorázni az összes mappát,nem beszélve a programokról,de azért kössz a segítséget van még mit tanulnom már így is sokat segítettél jó hogy rátaláltam erre az oldalra amúgy jók a képek.

Üdv:Drott
 
 
0 #106 Bakter 2012-04-18 05:05
Már felkeltette az érdeklődésemet, hogy mi a gond a mappákkal a telepítés után? Sima XP-t használsz, vagy valami "csinált" csodát?
 
 
+1 #107 Drott 2012-04-18 17:40
Normál Windows különben.Megpróbálom érthetően vázolni a problémát.
Külön Wincseszteren,formáz va újra telepítés,minden ok.
A gépben maradt másik Wincseszteren van 50 könyvtár,pl képek,ebből legalább a felénél kiírja,ha megakarod nyitni hogy hozzáférés megtagadva belépés csak rendszergazdaként.Il yenkor kell magántulajdonba venni és akkor tudod megnézni a mappa tartalmát.Én sem értem miért van ez.
 
 
0 #108 Bakter 2012-04-18 18:17
Ez érdekes. Egy próbát megérne, hogy csinálnál új mappát, és ugyanazon a winyón belül áttennéd abba a cuccokat. Lehet, hogy korábban volt jelszóval védett fiókod, és akkor kerültek a cuccok a mostani helyükre a másik winyón, és ez okozza ezt a galibát. Ilyet már láttam. Különösen, ha akkor is "saját tulajdonú" volt az adott mappa.
 
 
0 #109 Drott 2012-04-18 19:03
Az újra telepítésnél + próbálom amit javasoltál lehet hogy úgy jó lesz majd.egy másik gépet kelett összedobni ,hogy gyorsan tudjak válaszolni.

ÜDV:Drott
 
 
0 #110 Drott 2012-04-19 17:36
Hali!

A memória ramoknál a tokozásnál a processzorhoz a legközelebbi a DIMM 1:-es kiosztás? Megbróbálom összegyűjteni az egyforma MHz ramokt (Everest táblázatból) ne összevissza legyenek.
 
 
0 #111 Bakter 2012-04-19 17:52
Általában igen, de a lapra rá is szokott lenni írva.
 
 
0 #112 Drott 2012-04-25 19:06
Hali!
4 db Ram van a gépben 3db 1 Gb-os 1 db 512, lefagy a gép,kék halál.
Szerinted van olyan hogy felcserélem a ramok sorrendjét és azóta nem fagy le a gép nincs kék halál.Nem mindegy hogy melyik ram hol van?

Üdv:Drott
 
 
0 #113 Bakter 2012-04-25 19:37
Valószínű az egyik ram, vagy az egyik slot rossz, de nem teljesen, csak egy tartomány sérült. Ha változtatsz a sorrendjükön, akkor előállhat az az eset, hogy habár rossz egy területe a memóriának, de mivel a végére esik, vagy olyan részre, ami a játékban nincs felhasználva, így nem derül ki, hogy rossz lenne, ha kellene. Remélem érhető, kicsit hülyén írtam le. A lényeg: Egyesével beteszed a ramokat, és nyúzod a gépet, játszol, vagy csak futtatsz valamilyen memtest programot. Ha mind a 4 ramod jó az első foglalatban, akkor feltételezed, hogy a slot rossz, ezért az egyik ramot végigpróbálod mind a 4 slotban, minden esetben futtatsz pl memtest86-ot, teljes ellenőrzéssel.

Ez egy napos meló, de ha szerencséd van, akkor az első körben megtalálod a hibát.
 
 
0 #114 Drott 2012-04-25 19:44
Ok köszi + próbálom a mit írtál
 
 
0 #115 Philip 2012-06-11 09:24
Szia!Szeretnék BIOS-t frissíteni,van egy FUJITSU SIEMENS D2461-A2 alaplapom,a jelenlegi BIOS rajta 2007-es Phoneix.Szerintem elég régi,és közben volt egy processzor csere is,és úgy érzem a rendszer nem kezeli a 2 magos processzort.(DualCor e AMD Athlon 64x2 5000+,2600Mhz magonként),ez került most bele.Működik a gépem,csak a teljesítménnyel van problémám.Tehát a kérdésem:frissítsek biost,vagy ez is kezeli a 2 magot?Válaszodat előre is köszönöm,hali.
 
 
0 #116 Bakter 2012-06-11 09:45
"Úgy érzem, nem kezeli" -> Ez azért nem így működik, ha a Bios induláskor kiírja akonkrét típust (tehát az "Athlon 64 X2 5000+" szöveget) akkor kezeli. Ettől függetlenül lehet frissíteni, ha van frisebb Bios, ennek megállapításához felmész az alaplapod gyártójának honlapjára, és ott a támogatás menüpontban megkeresed a konkrét típusú lapodat, majd a listában megnézed, mi a legfrisebb dátumú bios. Az is oda szokott lenni írva, hogy milyen előnye van, ha felteszed.
 
 
0 #117 Philip 2012-06-11 12:52
Köszönöm gyors válaszod,csak egy problémám lenne:a gyártó honlapján nincs D2461-A2 alaplap,csak D2461-A1-hez vannak frissítések.Mit csináljak?Amúgy nagyon örülök hogy rátaláltam az oldaladra,már rég láttam ilyen szakszerű leírást:-)
 
 
0 #118 Bakter 2012-06-11 18:22
Ez jó kérdés, kockáztatni nem érdemes, mert ha nem a megfelelő bios-t teszed rá, akkor game over a lapnak. Először is írtam, hogy honnan tudod, hogy felismeri-e a procit. Ha igen, bekapcsoláskor a teljes pontos megnevezése van a procinak, akkor hagy úgy, ahogy van. Ha nem, akkor írj levelet a gyártónak, amiben érdeklődsz, hogy a két altípus megegyezik-e a bios tekintetében. Ha igen, akkor simán ráteheted a bisot, ha nem, akkor max küldenek neked egy biost, vagy adnak más tanácsot az ügyben. (Ilyen esetben azonos szokott lenni, ezért nincs külön, de ebben a dologban csak biztosra szabad menni, mert sokat kockáztatsz egy hibás frissítéssel.)
 
 
0 #119 Philip 2012-06-11 19:34
Köszönöm:-)
 
 
0 #120 gozmozdony 2012-07-24 09:11
Van egy Compac gépem (fujitsu siemens scenic P300) Intel springdale-G i865 alaplappal. 2,66-os proci van benne, 3 GHz-est szeretnék, de ha bele teszem a bios hibát jelez, hogy a processzor nincs telepítve. Honnan tudnék BIOS frissítést elérni? Az intel oldalán néztem ,de nem találtam. Az alaplapi hangot sem tudom feltenni, akármilyen dreivert letoltok nem találja. Ez is lehet a bios hibája? Várom szíves válaszod.
 
 
0 #121 Bakter 2012-07-24 09:56
A hang driver nem a bios hibája, biztosan lehet hozzá találni megfelellőt, a fujitsu oldalán kezdeném a keresést, ha ott nem találok, akkor Everest futtatása -> chipset gyártója az irány.

Az alaplap leírását kell felkutatni, kimondottan a támogatott CPU-k listáját. Ha megtalálod benne a beletenni szándékozott procit, akkor ott lesz az is mellette, hogy hanyas biostól támogatja a lap, vagy az is, ha nem támogatja. Egyébként az, hogy a Bios hibát ír a procira, attól még lehet, hogy normálisan működik a lapban. Ha a windows indul vele, akkor érdemes szintén az Everesttel megnézni, hogy jól felismeri-e a CPU típusát. Ha igen, nincs gond.
 
 
0 #122 Bandita41 2012-09-07 11:19
Szia Bakter!

2011. november 20-án volt egy kérdésem, amire a válaszodat sajnos nem olvastam el. Lényeg, hogy az alaplapomon (Asrock 4DualCore-Sata2) nincs ACHI mód a sata beállításokban, csak non Raid és Raid. Jelenleg non raidban telepítettem a Windows 7-et az ssd-re. Próbáltam raidban is, de nem vettem észre külömbséget. Bioszt nem frissítettem, de nem biztos hogy kell. Szerinted az ssd szempontjából, hogyan telepítsem a windows 7-et, hogy a ACHI-t ki tudjam használni? A jelenlegi gyorsasága az ssd-nek kb. a negyede a gyári adatoknak.
 
 
0 #123 Bakter 2012-09-07 11:19
Gondolom, a 37-es voltál Te, a válasz meg a 38-as. De amúgy mailban ment épp most a válasz.
 
 
0 #124 Drott 2012-09-19 16:09
Szia!

Xp telepítésnél hiányzó NTLDR
Gondolom sok oka lehet mit javasolnál,hogy lehetne ezt a hibát kijavítani?

Üdv: Drott
 
 
0 #125 Bakter 2012-09-19 16:16
A legvalószínűbb, hogy nem a CD-ről próbál indulni, hanem a winyóról a hibás/félig törölt/stb windows.
 
 
0 #126 Drott 2012-09-19 16:20
A wincsesztert letudom formázni új partició is ok és mégis ezt írja ki
 
 
0 #127 Bakter 2012-09-19 16:59
Nem igazán ehez a cikkhez tartozó kérdés, és ráadásul a google is beszédes az ügyben.:

programtutorial.icode4beer.com/2009/07/xp-ntldr-hianyzik-missing-megoldas.html

pcforum.hu/tudastar/23400/Hianyzo+NTLDR.html
 
 
0 #128 Drott 2012-09-19 17:13
Ok

Köszi a segítségedet
 
 
0 #129 Sentinel 2014-12-24 19:38
Üdv!!
van egy d2461-a2 alaplapom nem ismeri fel a videó kártyát ami egy GE 210 egy darabig látta utána nem kb 3 hete kezdődőt ha valaki tud mondani valami okosat azt meg köszönöm

ui.: amúgy win7 op. van rajta
 

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Honnan tudjuk, hogy a bitek nem nőneműek?
- Nincs olyan állapotuk, hogy "talán"...

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi