Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altAz, hogy a Windows a telepítés pillanatától egyre lassul, mindenki számára ismert tény. De hogy pontosan miért van ez, és főleg, hogy tehetünk is ellene, az már nem ennyire nyilvánvaló. Sok mindenen múlik a gép sebessége és a BOOT- idő is.

Kezdjük a rendszerindítással, mert ez sok mindenben hatással van a gép későbbi sebességére is! Sokan nem is gondolnak bele, hogy a Windows indításakor mennyi program indul, és egy részük teljesen feleslegesen! A kedvenc példám: a vírusirtó-MSN-Skype hármas! Egy lassabb gépen ez a trió akár 3-5 perccel is meghosszabbíthatja az indulást. Hogy miért? Képzeljük el, hogy 3 kövér ember egyszerre akar kijönni egy szűk ajtón! Ezen a példán jól látszik, hogy néha mennyire kevésen múlik! A vírusirtó a barátunk, annak muszáj indulni, de a Skype és az MSN bőven ráérne elindulni, amikor ténylegesen használni szeretnénk. Ezt nagyon könnyű is beállítani, mindkét programnál van egy "indulás a Windows indulásakor" jelölőnégyzet a beállítások között, elég kivenni innen a pipát! Ezután parancsikon az asztalra, és nyertünk!

Ez a helyzet a játékokhoz szükséges különféle hálózati kliensekkel (GameSpy, Xfire, stb) Ezek indulására sincs égető szükség azonnal, ezeknél is van a beállításoknál erre lehetőség! Tegyük meg! Ugye mennyivel jobb máris? Különféle hardvereink, például nyomtató, fényképezőgép, web kamera telepítésénél is kapunk számos hasznos (vagy kevésbé hasznos) kiegészítő alkalmazást, amik szintén mind a rendszer indításánál szeretnének betöltődni. Ne sajnáljuk rá az időt, szinte minden ilyen programot rá lehet venni, hogy ne induljon a Windows-al. Ezt a beállítást csak egyszer kell megkeresni, viszont minden indításnál megtérül az igyekezet. A START menü "Indítópult" csoportját is érdemes megvizsgálni, hátha van, amit tudunk nélkülözni (pl. Office gyorsindító).

Amit nem tudunk elkerülni, az a vírusirtó. Ennek muszáj rögtön indulni, és mikor elindult, végez is egy gyors vizsgálatot (saját magán és a rendszerindító fájlokon). Viszont, ha eközben minél kevesebb más program foglal erőforrást, annál hamarabb végez ezzel. Ezen kívül a hardverek illesztő programjai is indulnak, de ez (általában) nem terheli le nagyon a rendszert.

Ha haladó felhasználónak érezzük magunkat, akkor használhatjuk a Windows saját segédprogramját is, amit a futtatásból az "msconfig" paranccsal indíthatunk. Itt szinte az összes indítási paramétert tudjuk módosítani. Csak akkor töröljünk/inaktiváljunk valamit, ha biztosan tudjuk, mi az!

altEzek a fogások elsősorban a bootolást segítenek felgyorsítani, de az alapelv a rendszer használata során is azonos: ne fusson semmi, ami felesleges. Ez az elv régóta megállja a helyét az informatikában, de mostanság sokan elfeledkeznek róla a gyorsabb hardverek miatt. A programozók nincsenek annyira megkötve, mint a 16MB-os RAM-ok korában (hogy a 640kb-ról ne is beszéljünk), 10-15 éve, ha egy program nem volt jól optimalizálva, egyszerűen nem tudott futni, mert nem volt sem virtuális memória, sem 2-4GB a gépekben. Akkoriban nem kellett szót vesztegetni erre. Egy PI-166 gépen egy nyitott Windows Commander (A Total Commander eredeti neve volt) is sokat lassított a rendszeren. Manapság nem okoz gondot, ha nyitva van több ablak, böngésző, fájlkezelő, mert a vas bírja, de próbáljunk egy Photoshop CS3 mellett játszani például!

Ha a Windows hirtelen lassul le, vagy furcsán viselkedik, azonnal kezdjünk gyanakodni vírusra, trójai programra, mert a szokatlan lassulás 80%-ban erre vezethető vissza! (Lásd a vírusirtással kapcsolatos cikkünket!) Ha biztos, hogy a gép nem vírusos és a sebességromlás újratelepítéssel sem szűnik meg, akkor általában hardverhiba áll a lassulás hátterében (RAM, HDD általában). Ilyenkor forduljunk szakemberhez. (például hozzánk!)

 

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Hogy hívják a legfelsőbb memóriát?
- U-RAM!

Oldalainkat 56 vendég és 0 tag böngészi