Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

alt

Mint a címe is utal rá, nem ez lesz az egyetlen projekt, ami néhány LED-el és pár jól ismert, áramkörökben használatos elemmel kivitelezhető. Szeretnék minél több ilyet megosztani veletek, okosságok és hasznos tanácsokkal tarkítva. Kezdjük is el a legelsővel, akár kezdhetitek is megépíteni!

Röviden elmondom mi is ez:

 

Ha szeretnél egy kis világítást a gépedbe, de nincs kedved rengeteg pénzt költeni néhány fénycsőre, vagy éppen csak szeretnél még egyet akkor ez épp neked való találmány!

A következőkre van szükséged hozzá:

- Egy USB kábel (illetve minden más csatlakozó, ami stabil 5 Volt feszültséget szállít a táptól) 
- Lehetőleg kék zsugorfólia (a forrasztások szigetelése és a kábelharisnya foszlásának megakadályozása végett) 
- Egy Kék kábelharisnya (a szín természetesen szabadon választható) 
- 8 db kék LED (a szín lehetőleg a kábelharisnya színének megfelelő legyen) 
- Egy 17,5 Ω-os ellenállás (ha több, illetve kevesebb LED-el szeretnéd kivitelezni akkor a szükséges ellenállás értéke is változik! Bővebben erről lentebb.) 
- 1 méter, lehetőleg kék kábel (a hosszabbítókban megtalálható, nullás vezetékként)

 

alt

Kapcsolási rajz, műszaki adatok:

alt

Fontos: hogy az ellenállást a pozitív ágra, a LED-ek elé kösd! A LED-eket pedig párhuzamosan kell kötni az ellenállás után. Mivel csakis egy irányban haladhat át rajtuk az áram ezért pontosan kell bekötni, vagyis a hosszabb lábát a pozitív a rövidebbet pedig a negatív pólusra kell forrasztani!  Mielőtt még elkezdenéd összerakni, számold meg hány LED-et akarsz bekötni, hiszen ennek megfelelő ellenállásra van szükséged. Ha 8 LED-et használsz, ahogy én is, akkor a fent említett 17,5 Ω ellenállásra van szükség.

Ha viszont több, netán kevesebb diódát akarsz használni akkor ezzel a képlettel számolhatod ki: R=U/I (vagyis: Az R az ellenállás jele, az U a tápfeszültségből kivont fogyasztó feszültsége. Jelenesetben bármelyszámú LED-nél 1,4 volt az eredmény. Az I pedig az áramerősség jele, a LED-ek számának megfelelően változik. Mivel egy LED 0.01 Amper fogyaszt, ezért 8 darabnál 0.08 lesz az érték. Úgy kell kiszámolni, hogy a felesleges feszültséget (U) osztod a szükséges áramerősséggel (I). 1.4:0.08=17,5 Ez azt jelenti, hogy 17,5 Ω ellenállás szükségeltetik.

Ha mindez megvan, akkor elkezdheted összekötni. Az USB kábel aljzatát vágd le, majd fejtsd le a szigetelését. A piros és a fekete érre lesz szükség, a többi 2 eret szigetelve rejtsd el. A piros eret az ellenállásra, az ellenállás másik felére pedig az egyik kék kábelt forraszd, majd zsugorfóliával szigeteld (ezek után ez lesz a pozitív). A fekete kábelt pedig sodord össze a másik kék kábellel és az egészet szigeteld le (ez lesz a negatív).

Majd óvatosan vágd be a két kábelt.

 

alt

Vágd le megfelelő méretre az érintkezőket, majd forraszd a LED lábait a kábelekre, de jegyezd meg, hogy az eredetileg hosszabb a pozitívra, rövidebb a negatívra legyen kötve. Ha készen van, szigeteld zsugorfóliával.

alt

Majd csináld meg ezt az összes LED-el. (ellenállás csak az elejére kell, 1 darab)

alt

Ha készen van, a kábelek 2 végét egymástól elzárva szigeteld! Majd vágd méretre a kábelharisnyát és óvatosan helyezd bele a LED sort. A harisnya azon végét, ahol a kábel jön ki, kend be egy kevés ragasztóval (mindegy milyen ragasztó, csak megfogja), majd rakd rá a zsugorfóliát és öngyújtóval melegítsd, amíg fel nem veszi a kívánt fórmát. A másik végével tedd ugyanezt, csak ott valamivel fojtsd le a felesleges rést

Ez lenne a végeredmény:

alt

Sok sikert kívánok!

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- Kisfiam, olyan szép idő van odakint, menny, játssz a barátaiddal!

- Nem tudok, anyu, az összes szerver tele van...

Oldalainkat 51 vendég és 0 tag böngészi