Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

  Az ember történelmével egyidős a rajz és az írás készség. Gondolatainkat mindig is szerettük megjeleníteni a barlangok falán, festővásznon, papíron. Az ember szépen rajzol, vagy ha kell ír, de lassú! A technika fejlődése ezen a téren sem állhatott meg, létrehozták a kezdetleges nyomtatókat...

Ma már szinte minden háztartásban megtalálhatók,
hiszen akár 10 000 forintért vehetünk magunknak minőségi készüléket! Felhasználási területük meglehetősen kiterjedt, használhatjuk fotók, hivatalos iratok nyomtatására, de akár egy áramkör tervet is megvalósíthatunk vele, speciális papírral! Az otthoni felhasználók által jelenleg leginkább használt nyomtatók Tintasugarasok, vagy Lézeresek.

Mért veszélyesek a régi lézeres nyomtatók? Mért olyan drága a tintasugarasunkba a tinta?

Nézzünk csak utána!

Kezdjük akkor egy kis múltidézéssel, a kezdettől napjainkig...

A Mátrix nyomtató:
Az első Mátrixnyomtató 1968-ban látott napvilágot.
Működésük nagyon egyszerű, nézzük: A megjelenített karakterek egy pontmátrixon ábrázolódnak. A nyomtatófejben található tű hírtelen előugrik, megnyomva egy indigós szalagot, amely nyomot hagy a papíron (jobboldalon láthatjuk például az E és a D betű ábrázolását).
Változatai a 8, 9, 18, vagy akár 28 tűs. Minél több tű, annál magasabb felbontás érhető el. Többszínű nyomtatásra is alkalmas, de a színek élethűsége erősen megkérdőjelezhető. Az általános felhasználók körében is igencsak elterjedt volt! Hátrányuk a lassú nyomtatási sebességük, az alacsony felbontás, valamint a nagyon magas zajszint
(jellegzetes ciripelő hang). Előnyük viszont az olcsó üzemeltetés.
Leggyakrabban most már csak a pénztárgépekben, menetjegy-automatákban fordulnak elő.

Tintasugaras nyomtató:
Az 1970-es évek környékén kezdett kibontakozni ez a technológia. Felbontóképességük elérheti az 1440 DPI-t. Működésük különböző gyártók által eltérő lehet, viszont ezek is minden esetben mátrix elvűek, de sokkal magasabb felbontásúak és persze itt már nincs tű és indigó. A tinta csepp vékony csöveken át jut a nyomtatófejbe, a kijutása pedig háromféleképpen történhet:

1) Piezo-technika: Elektromos energia hatására a nyomtatófejben található különleges kristály megváltoztatja a méretét és ez lövi ki a fúvókán keresztül a tintát a papírra. Ezt az EPSON nyomtatók alkalmazzák.

2) Thermal-Jet technika: A fúvócső végén a tintát felforralva, a hőtágulás következtében a csepp kirepül. Hawlet Packard nyomtatók alkalmazzák.

3) Bubble-Jet technika: A fúvócső belső végén buborék található, ennek térfogat változása következtében jön létre a nyomtatás. Canon nyomtatók használják.

Ezek a nyomtatók természetesen már képesek színes nyomtatásra, ha a 3 alapvető szint használják (Cyan (Kék), Yellow (Sárga), Magenta (Piros))! A valósághű ábrázoláshoz szükséges még egy festékkazetta, a Black (Fekete) megléte. Viszont a kiváló minőséghez méregdrága papírra és festékre van szükség. Mivel nem akármilyen tintával működik egy nyomtató, ezért nem is adják olcsón a festéket! A tintának azonnal meg kell száradni, amint a papírra ér, viszont a nyomtatófejben, semmi esetben sem száradhat meg, mert eltömíti azt. A folyadékba semmilyen porszem, szennyeződés nem kerülhet a gyártásakor, mert ugyancsak eltömíti az alkatrészeket. A festéknek 50 évnek megfelelő UV sugárzást kell kibírni néhány óra alatt és még számos minőségellenőrzésen kell átesniük! Vehetünk utángyártott, vagyis leutánzott patronokat is néhány száz forintért, de azok minősége meglehetősen alacsony. A velük kinyomtatott fotók 1-2 év alatt elvesztik színüket, ha pedig sokáig nem nyomtatunk, könnyen beszáradhatnak. A tintasugaras nyomtatók akkor javasoltak, ha havonta maximum 100, de legalább 1-2-t oldalt nyomtatunk velük.

A Lézer nyomtató:
Az első lézernyomtatót a Xerox fejlesztette ki, 1969-ben. Technológiájuk merőben eltérő az eddigieknél. A személyi számítógépes környezetben a legjobb minőség ezekkel érhető el, viszont még kicsit drágák! Képesek színes nyomtatásra is, de azok ára még igen magas. Fekete-fehér nyomtatásra, irodákba, vagy akár otthonra is ez a legmegfelelőbb! Felbontó képességük legfeljebb 2400 DPI. Meglehetősen terjedelmes elrendezésűek!  Forgó tükröket és lencséket használnak a lézerfény vezetéséhez. A tükrök mozgatásához szükséges motorok pedig lecsökkentik a nyomtatási sebességet.
Működési elvük a következő: Egy vékony lézersugár egy szelénhengerre megadott pontokat rajzol így azokon a helyeken elektromos töltés jön létre, ezért az ellentétes töltésű festékszemcséket magához vonzza, majd felviszi azokat a papírra, ezután a papír egy „égetőbe” kerül ahol a felhordott festék ráég. Ezért érezhető a papír melegnek, amikor frissen kijön a nyomtatóból. Mivel itt azonnal megszilárdul a nyomtatvány, nem kell félni az elmaszatolódástól sem, ellenkezőleg mint a tintasugarasoknál. A régebbi típusoknál fontos odafigyelni a jelentős ózontermelésre! Csakis jól szellőzött helyen nyomtassunk sokat, pár lapnál persze ez nem jelenthet bajt, de akkor is érdemes odafigyelni. Az újabbaknál pedig már kiküszöbölték ezt a problémát.

LED nyomtató:
1989-ben kezdték el árusítani Európában, magas áruk miatt még nem igazán terjedt el az otthoni felhasználók körében. Az üzleti életben annál inkább! Kiválóan alkalmasak nagyméretű (A3-as) bannerek, plakátok, valamint - remek papírvezetésüknek köszönhetően - névjegykártyák, brosúrák nyomtatására is. Alkalmazásuk rendkívül gazdaságos és roppant kis helyet foglalnak a technológiájukból adódóan. Mind a négy festékező egyvonalban helyezkedik el, ennek köszönhető az igen magas felbontóképességük.
Működési elv: Leginkább a lézernyomtatóéra hasonlít, viszont lézert nem tartalmaznak. LED-ek rajzolják a fényérzékeny hengerre az ábrákat.

Termotranszfer nyomtató:
1984 -ben jelentek meg a piacon, ugyancsak az üzleti életben elterjedtek, példának okáért: parkoló automaták, új típusú pénztárgépek, valamint termékek csomagolásán található ábrák és feliratok.
Használatukhoz speciális hőpapír szükséges. Olvashatóságukat akár 15 évig is megtartják,
felbontásuk akár 2400 DPI!
Működésük: Szilárd, viasz és pigment alapú festéket tartalmaznak, a festék egy különleges szalagon található, a hőnyomtatófej felmelegíti azt, majd a hordozó előtt végighúzott szalagról a festék a rendeltetési helyére kerül. Ahány szín, annyiszor kell megismételni a nyomtatást.

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Olyan kocka vagy, hogy a gépfegyveren az R-betüt keresnéd, ha kifogy a lőszer.

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi