Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

 altA tuning egy olyan misztikus tevékenység, ami hozzáértő kezekben szabadít fel gépünkből extra teljesítményt. Sokan idegenkednek tőle, vagy épp ellenkezőleg: ész nélkül tuningolnak minden hardvert, amit csak tudnak. Ebben az írásban kicsi körüljárom a témát: Mit érdemes tuningolni és hogyan illetve mit érünk el a különböző hardverek tuningjával. Nézzük!

 

A tuning gyűjtőfogalom, két fő fajtája van: hardveres és szoftveres tuning. A kettő alkalmazása általában együtt jár, ami fontos, mivel a hardverek nagy része annyi teljesítményre képes, amennyire gyárilag be van állítva. Tehát ha csak szoftveresen emejük az értékeit, akkor nagy eséllyel simán megsül. Ezért elengedhetetlen, hogy a hardveren is változtassunk valamit, ha több extra teljesítményt szeretnénk belőle kihajtani. Ez a hardveres változtatás általában a hűtést érinti, mivel a tuning legnagyobb ellensége a hőtermelés. Ha eleve tuningra vásárlunk hardvert, és komolyabban szeretnénk ezzel foglalkozni, akkor az egész gépet erre kell kihegyeznünk, ami nem olcsó, de érdemes többet költeni például egy stabilabb, tartósabb alkatrészekből készülő alaplapra, tápegységre, mint egy sikertelen túlhajtás után újat venni. A táp kérdése teljesítmény tekintetében is fontos, mivel a folyamat alkalmával az eszközök áramfelvétele is megnő, ezért mindenképp strapabíró, és eljesítményében túlméretezett tápegységet válasszunk, ha direkt húzni akarjuk a konfigurációt.

Az alaplap

Alaplapból rengeteg féle van a piacon, tuningra válasszunk stabil hűtéssel rendelkező darabot, amin a chipset(ek) és a főbb melegedő alkatrészek (pl. VRM áramkörök) is hűtőbordával vannak ellátva. Ezeknél az aktív hűtés helyett jobban járunk egy passzív bordás megoldással, mivel ez általában nagyobb felületű, mint aktív társai, és plusz hűtéssel sokkal tovább húzható emiatt. Ami még tuningnál jól jön, és a tuning alaplapok többnyire alkalmazzák is, az a dupla (vagy tripla) BIOS és a külső mérési pontok, hogy ne csak szoftveresen tudjuk követni a különböző alkatrészek feszültségértékeit, hanem egy multiméterrel közvetlenül is. A dedikált bekapcsoló és reset gomb is jól jön, mivel a tuning lapokat sokszor nem szerelik házba az extra hűtés helyigénye miatt.

altA CPU hűtése

A tuning kulcsa a hűtés. Ebben mindenki egyet ért, de a mód sem mindegy. Ha a legnagyobbtól haladunk lefelé, akkor a folyékony nitrogén a legjobb hűtőközeg, de ezt ára és nehézkes kezelése (folyton után kell tölteni, mivel erősen párolog) miatt általában versenyeken, komoly tuning rendezvényeken használják. Nem zárt rendszerű, emiatt mindennapi használatra egyáltalán nem alkalmas. Otthonra inkább a vízhűtést, illetve kisebb tuningnál komolyabb léghűtést használnak a tuningolók. A vízhűtés előnye, hogy a hőt hatékonyabban vezeti el, mint a levegő, ráadásul egy ponton adja le azt, így jóval csendesebb, mint a léghűtés, mivel a hőleadó radiátor hűtése nagyobb és alacsonyabb fordulatszámú ventillátorral van megoldva. Hátránya, hogy drága, és odafigyelést igényel. Kapható komplett készlet, de építhetjük elemenként is saját hardvereinkhez szabva. A legolcsóbb alternatíva a léghűtés, de itt nem a gyárilag hardvereinkhez kapott ventillátorokra kell gondolni, hanem külön vásárolható, nagyteljesítményű légkeverőkre. Ezeknél a modelleknél már nem sima siklócsapágyas felépítéssel találkozhatunk, hanem golyós vagy folyadék csapágyzással, ami csökkenti a vibrációt és a zajszintet, ráadásul növeli az élettartamot is. A legtöbb külön kapható CPU hűtő univerzális, tehát az Intel és az AMD többféle foglalatához is tartalmaznak felfogató kereteket.

A Videókártya

A VGA hűtésénél már jobban kell figyelni a kompatibilitásra, mivel a különböző sorozatú kártyákon rendre máshol helyezkednek el a hűtendő alkatrészek (GPU mag és a ramok). Ha nem vágyunk komolyabb tuningra, vehetünk gyárilag tuningolt VGA-kat is, ezekhez többnyire komolyabb teljesítményű hűtőt mellékelnek gyárilag. Ha többkártyás rendszert (SLI vagy CF) építünk, akkor célszerű olyan alaplapot választani, ahol a PCI-E x16 slotok között nem csak 2 slotnyi hely van, hanem legalább 3, hogy a nagyobb hűtésű VGA-k is megfelelően tudjanak szellőzni. Az újabb lapoknál már erre is jobban figyelnek a gyártók, mint régebben.

altA Ram

A ram hűtéséről normál esetben semmilyen borda nem gondoskodik, de tuningnál mindenképp használjunk hűtőbordával ellátott ramokat. A nagyobb gyártók kínálatában kapható olyan készlet, amihez vásárolható a hűtőbordáihoz kapcsolódó ventillátoros megoldás is. Ha csak passzív bordával rendelkező ramokat használunk, akkor gondoskodjunk róla, hogy legyen olyan ventillátor a házban, ami mozgatja a levegőt a RAMok körül is, mert enélkül nem sokat ér a borda.

És a szoftver
Most hogy megvagyunk az alapvető előkészületekkel, és megvan a tuninghoz szükséges hardverünk, nézzük a szoftveres oldalt. Az első és legfontosabb, hogy a rendszerünk megbízható legyen, rendben legyenek a driverek, a bios és a windows is stabilan fusson. Ez azért fontos, mert a tuning nem csak abból áll, hogy megemelünk órajeleket és feszültségeket, hanem az új értékeket minden esetben alaposan tesztelnünk is kell. Ám ha a rendszerünk már alapórajeleken is instabil, akkor neki se kezdjünk a tuningnak. Ha minden stimmel, akkor elkezdhetjük a rendszer csúcsra járatását. Első körben határozzuk meg, mi a cél: a rendszer gyorsítása, vagy a játékteljesítmény növelése. Az előbbihez elég a CPU-RAM értékekkel törődnünk, utóbbi esetben a VGA is szerephez jut. Az, hogy mennyi extra teljesítmény lapul még a hardvereinkben, minden esetben egyedi. Nincs két egyforma CPU vagy Videokártya sem. Nincs olyan aranyszabály, ami alapján megjósolható lenne, hogy x%-os túlhúzás xFPS-t jelent például egy játékban, vagy X pontot a 3Dmarkban. Sok múlik a szerencsén is.

A bűvös számok!

altElőször is nem árt egy kis elmélet a számítógép működéséről nagyvonalakban. A központi egység (CPU, processzor) utasításokat hajt végre. Hogy egy másodperc alatt mennyit, azt az órajel határozza meg. Az órajel generátor néhány száz MHz-es rezgést ad, ezért a processzor órajelének előállításához egy szorzót alkalmaznak, így érik el a működési órajelet (pl. 200x13=2600 => 2,6 Ghz-es CPU esetében) Amikor tuningolunk, akkor a páros két értéke közül az egyiket vagy mindkettőt állítjuk át, hogy a gyári beállítástól eltérő órajelet kapjunk. Az előbbi példánál maradva, ha a 200Mhz-t átállítjuk 215-re, akkor 215*13=2795 => 2,8Ghz órajelet kapunk. Ez 7,5%-os emelés. A magasabb órajel a működés tekintetében azt jelenti, hogy a processzor rövidebb órajelciklussal dolgozik, tehát ugyanannyi idő alatt több műveletet végez, azaz gyorsul! A másik eleme az egyenletnek a szorzó, de az átlagos CPU-k szorzója csak lefelé állítható. Ha tuningra veszünk CPU-t, akkor mindenképp válasszunk "Black Edition" kiadású AMD vagy "Extreme Edition" Intel CPU-t, amik szorzózár-mentesek.

Viszont az órajel nem emelhető a végtelenségig, mert egy ponton túl a tuningolt hardver hibázni kezd, mert nem bírja az iramot, illetve a hőtermelése is megnő, amitől szintén instabil lesz a működése. Ezért fontos a lépcsőzetesség, apró lépésenként emeljünk az órajelen, és teszteljük a gépet (különféle célprogramokkal pl. HyperPI, Orthos) Ha a gép instabil 2 dolgot tehetünk: Fokozhatjuk a hűtést, ha tudjuk, vagy növelhetünk az alkarész feszültségén. Figyelem! A feszültség nem növelhető sokáig, mivel az alkatrész elég! Szó szerint! Tehát ezzel óvatosan bánjunk! Ha alapfeszültségen túlhajtjuk a CPU-t, legrosszabb esetben a gép lefagy, újraindul vagy nem indul el. Ha viszont túlfeszeljük, maradandó károsodást is okozhatunk gépünknek! Ez a kis leírás nem profi tuningosoknak szól, ha a téma mélyebben érdekel, alul találhatsz néhány linket.

altAmit még érdemes szem előtt tartani, hogy ha az alap órajelet emeljük, akkor nem csak a CPU órajelére hat ki, hanem MINDEN alkatrész órajelére is, mivel az alkatrészek nem tartalmaznak saját órajel-generátort, tehát a memória órajelek is a CPU órajel-generátortól származnak! Az előbbi példánknál, ha az alap órajel 200, akkor a CPU 200x13=2600Mhz, a ram pl. 200x4=800Mhz. Ha emelünk 215-ig, akkor 215x13=2800, a ram viszont 215x4=860Mhz! Itt utalnék vissza a ramok megfelelő hűtésére, ugyanis magasabb emelésnél a ramok is kezdenek hibázni, főleg az olcsóbbak. Ha a ram a szűk keresztmetszet, akkor annak szorzóját is tudjuk állítani a mostani lapoknál, általában szintén a BIOSban. A saját gépemet hozom példának: a CPU 230x13=3000Mhz, a ram pedig 230x4=920Mhz. Ez egy normál 800mhz-es DDR2 ramnak bőven sok lenne, de mivel 1066MHZ-es ramom van, így bőven a megbízható tartományban van. Ezért elengedhetetlen tuning esetén, hogy pontosan tudjuk, milyen hardverek vannak a gépünkben, és melyikük mit bír, hogy ha tuning után instabil lesz a rendszer, akkor hamar rájöjjünk, melyik hardverünk lehet a gyenge láncszem.

VGA esetében is hasonló a játék, csak a VGA órajelét nem a BIOSban állíthatjuk (kivéve integrált VGA, de azt meg minek tuningolni?!) hanem a windowsos driverén belül vagy külön segédprogrammal (Pl.: ATI Catalyst). A VGA annyiban különbözik a CPU-RAM tuningtól, hogy a gép nem feltétlenül lesz instabil, de ettől egy játékban 3D számítás közben hibázni fog a kártya. Ezért ezt is tesztelni kell, amire szintén léteznek segédprogramok, például a 3Dmark. A kezdő tuningosok igénybe vehetik a kártyájuk saját OC szoftverét is, például az ATI catalyst automata tuningra is lehetőséget ad (kivéve noteszgépeknél).

Fontos tudnunk, hogy ha bármelyik alkatrészünk tuning során megsérül, akkor a garancia érvényét veszti, nyilván ez a bizonyítható (pl. látható égésnyom) sérülésekre vonatkozik főleg. A tuningot mindig csak saját felelősségre, és körültekintően végezzük el! Egyetlen alkarésztől sem lehet csodát várni. a tuning minden esetben csökkenti az alkatrész élettartamát, mivel jobban igénybe van véve a hardver. Nem árt, ha rászámolunk egy kicsit a hűtésre is, gondolva a nyári melegre például, hiszen nem mindegy, hogy a gép a szobából 24 vagy 34 fokos levegőt szív be, hogy hűtse a gépünket!

Remélem, hasznosnak találtad ezt. Megtudtál új dolgokat, vagy csak megértettél pár összefüggést a tuninggal kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a tuning nem ördöngősség, viszont csak kellő odafigyeléssel érdemes belekezdeni! Sok sikert kívánok hozzá!

Hasznos információkat találsz még itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/CPU

http://cputuning.net/index.php

http://vizhutes.blog.hu/

 

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Olyan kocka vagy, hogy kilóg a ram a zsebedből.

Oldalainkat 52 vendég és 0 tag böngészi