Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

Az internet terjedése kishazánkban is elég erőteljes. A sebesség ugyan nem éri el az európai átlagot, de a lefedettség már jól alakul. És mióta egyre több családban van egynél több internet képes eszköz (hagyományos számítógép, laptop, netbook, tábla pc, mobiltelefon) azóta a legtöbb háztartásban van router is. Viszont ezen hasznos kis eszközöket tudni kell jól és hatékonyan beállítani is, hogy maximálisan kihasználhassuk a tudásukat.

Nézzük bővebben!

A routerek szerepe, fajtái

A routerek feladata a gépek közti kommunikáció biztosítása, és hozzáférés biztosítása az internethez, vagy akár ennek korlátozása. A routerek aktív eszközök (szemben a switch-ekkel) ami annyit jelent, hogy nem csak átengedik a hálózati jeleket, mint egy sima elosztó, hanem gondoskodnak róla, hogy minden hálózati csomag a megfelelő géphez kerüljön. Ezért nevezik őket útvonalválasztónak is. A routerek ezen felül sok dologra képesek még. Tudják szabályozni, hogy milyen kapcsolatok, kapcsolattípusok engedélyezettek, és melyek tiltottak. Megszabhatjuk, hogy melyik gépekről melyik portokon lehet kommunikálni. Lehetőségünk van adott számú vezetékes, és vezeték nélküli csatlakozásra, utóbbinál korlátozhatjuk a hozzáférést jelszóval, vagy egyéb módon (MAC szűrés) Az eszköz képes aktívan létrehozni a hálózatot, és címeket kiosztani a gépeknek (DHCP), de képes statikus IP címmel rendelkező gépek között is kapcsolatot teremteni. Ez különösen hasznos, ha olyan eszköz van a hálózatunkban, aminek nem állítható az IP címe, vagy nem DHCP képes eszköz (hálózati nyomtatók, egyéb okos eszközök). Továbbá a router tartja a kapcsolatot, általában valamilyen modemen keresztül, az internettel is.

Ezek voltak az alapfeladatai egy routernek. Léteznek prémium kategóriás útválasztók, amiknek ezeken felül extra szolgáltatásaik vannak. Ilyen extra az USB port, amihez külső adattárolót kapcsolva FTP, WEB, MAIL szervert üzemeltethetünk, vagy akár a routeren Torrent klienst futtatva erre a külső adattárolóra tölthetünk le, illetve a hozzá kapcsolt eszközön tárolt adatokat megoszthatjuk a hálózat többi gépével is (NAS szolgáltatások). Általában az USB kapuhoz nyomtatót is köthetünk, amit a hálózaton megosztva minden gépünkkel használhatunk. Létezik megoldás web-kamerás megfigyelésre is egy ilyen routerrel távolról. Amit érdemes szem előtt tartanunk, hogy minél bonyolultabb egy eszköz, annál drágább, illetve a szoftvere is annál bonyolultabb. Ezekhez a routerekhez is van gyári szoftver, de ezek majdnem minden esetben kevesebb beállítási lehetőséget tartalmaznak, mint amire a hardver képes lenne. Ezért szokták az ilyen eszközökre a hozzáértőbbek egyedi rendszereket feltenni (OpenWRT, DD-WRT, Oleg) Ezek mindegyike egy speciális Linux rendszer, tehát a linux parancsokat, rendszert ismerők óriási előnnyel indulnak, ha egy ilyen router beállításáról van szó.

Ebben a cikkben egy router minimális beállításaival foglalkozom bővebben. Azokkal, amiket mindenképpen be kell állítanunk, annak érdekében, hogy a routerünk képes legyen csatlakozni az internethez, és vezeték nélküli hálózatunk biztonságos legyen. Általában a routerhez kapott kis füzetben magyarul is találunk útmutatót, hogy hogyan tudnunk eljutni a beállító felületre, majd itt változtatni az egyes beállításokon, tehát ebben az írásban csak elméletben írom le, mire kell ügyelni, nem pedig konkrétan, hogy melyik menüpontban található az adott beállítás, mivel ez típusonként eltérő.

Az első lépés üzembe helyezéskor az elsődleges „admin” jelszó megváltoztatása legyen. Ennek szokásos menete, hogy a megfelelő vezetékelés után (modem összekötése a routerrel a router „WAN” portján át, majd egy gép kapcsolása vezetékesen a routerhez az „1” számú bemeneten) a böngésző címsorába a „192.168.1.1” számsort beírva, majd a típusra jellemző gyári felhasználónév-jelszó párost megadva. Mivel ezzel a módszerrel bárki bejuthat, majd változtathat a beállításainkon, ezért ezt azonnal változtassuk meg egy biztonságos saját jelszóra.

Ha ezzel készen vagyunk, jöhet az internetes kapcsolat beállítása. Ez szolgáltatónként eltérő, de a jellemző, hogy a telefonvonalon kapcsolódó szolgáltatóknál „PPPoE” protokollt kell beállítanunk, majd a szolgáltatótól kapott felhasználónév-jelszó párost megadva a routerünk már kapcsolódik is a netre. A másik elterjedt típus hazánkban a koax (antenna) kábelen érkező netnél a „Dinamikus IP” protokoll, ekkor nem felhasználónévre van szükség, hanem vagy a router MAC címét kell bediktálnunk a netszolgáltatónk telefonos ügyfélszolgálatán, vagy a routerben kell beállítanunk a korábbi routerünk vagy hálózati kártyánk MAC címét, amivel korábban használtuk a netet. Erre elég sok routerben van automatikus mód, többnyire „MAC Clone / MAC klónozás ” néven keressük a beállítások közt.

A harmadik, amit semmiképp sem szabad kihagynunk, a vezeték nélküli hálózat biztonsági beállításai (persze amennyiben WiFi routerünk van) Itt többféle titkosítási módszer közül választhatunk (Nincs titkosítás, WEB, WPA, WPA2) ezek sorrendje a titkosítás fokát is jelöli, a WPA2 titkosítás a legbiztonságosabb. Az első lehetőséggel bárki jelszó nélkül juthat teljes internet hozzáféréshez a routerünkön keresztül. Ezt csak akkor válasszuk, ha nyilvános helyen, pl étteremben szolgáltatunk ingyenes internetet, vagy ha belső MAC szűrést tervezünk alkalmazni a hálózatunkon. (Ebben az esetben azért nem szükséges jelszó, mert kizárólag az előre megadott MAC című laptopokat, mobil eszközöket engedi be a router) A WEP titkosítás feltörése nagyon kezdők számára is maximum 30 perc, ezért ha tehetjük, ne válasszuk, többek közt azért sem, mert ez a titkosítás nem támogatja a jelenlegi legnagyobb sebességű N Wifi szabvány. A megfelelő és ajánlott beállítás a WPA2, egy megfelelően hosszú (8-64 karakter) jelszóval. Habár nem biztonsági kérdés, de praktikus, ha nevet adunk a vezeték nélküli hálózatunknak, mert egy tömbházban a sok „TPLINK” nevű hálózatból nehéz a sajátunkat kiválasztani. Ezt a beállítást az „SSID” értékének átírásával tehetjük meg. Ez tetszőleges szöveg lehet, ez fog megjelenni, mikor kapcsolódni szeretnénk a WiFi hálózatunkhoz. Ezek a legfontosabb, kihagyhatatlan változtatások, mikor új routert vásárlunk. Még az alap routerek is számtalan más kényelmi és biztonsági funkcióval rendelkeznek, ezen beállítások bemutatása nem célom, ezek megtalálhatók a felhasználói kézikönyvben.

Ha ezeket beállítjuk, máris nem kell aggódnunk, hogy illetéktelenek használják az internetünket, és látják megosztott fájljainkat!
 

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

- És milyen domain nevet óhajt?
- Mittu domain!

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi