Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

Naponta használjuk, munkánk elvégzéséhez, pénzügyeink intézéséhez, de akár csak kedvtelésből. Ugye, hogy szinte az élet minden szegletét átszőtte? Na de vajon tudjuk, hogy miért és hogyan indult az előmenetele? És azt, hogy milyen óriási ötlettel tudott világméretűvé vállin? Mindenki látott már térfigyelő kamerákat, vagy vett fel pénzt az automatából, de azt is tudjuk, hogy mindez az internet segítségével működött?

 

A kezdetek:
Az internet-kezdetekben ARPANET-nek nevezett találmány-, mint megannyi technikai eszköz, a háborúnak köszönheti a létrejöttét. Az 1960-as években, a hidegháború közepette az Amerikaiak egy olyan kommunikációs hálózatott szerettek volna kiépíteni, amit lehetetlen „lehallgatni”, és elpusztíthatatlan. A fizikai védelmet a központosság elhagyásában látták, ezt megvalósítva minden eszköz és csomópont a többi csomóponttal és eszközzel van összekötve. Ha bármely szegmens megsemmisül, vagy elérhetetlenné válik, a többi még zavartalanul működik. A második, az illetéktelenek számára elérhetetlenség pedig az adatok úgynevezett csomagokra bontásával valósul meg, miszerint minden információ meghatározott méretű szeletekben és lehetőség szerint más-más úton kerül eljuttatásra, a céleszközre. Többek közt ezek a szabályok jelenleg is érvényesek, mivel nélkülük a világháló nem is létezhetne a mai formájában. Vegyük például, hogy milyen technikai eszköz lenne képes kiszolgálni az internet teljes forgalmát nap, mint nap, ha a világháló központ orientált lenne? Nincs ilyen, de szerencsére nem is szükséges. Sok idő telt el, mire 1969-ben a felállított követelményekkel megalakult egy kísérleti jellegű hálózat, melyhez elsőként 4 egyetem csatlakozott, majd egyre több és több. A felhasználók számának növekedésével napvilágot láttak az akadályok is. 1970-ben kifejlesztették a kifejezetten erre a hálózatra tervezett, ma is használatos TCP/IP Protokollt, amely 13 év múlva hivatalosan is alappillérét képezte az ARPANET-nek. 1983 több szempontból is vízválasztónak számított. 14 év szigorú titoktartás után leválasztották a hadászati szegmenset, elérhetővé tették a civilek számára, és elnevezték MILNET-nek. Majd az 1980-as évek végén végre megszületett az Internet!

Legfontosabb fejlesztések, a levelezés és tartalommegosztás terén a World Wide Web és az Electronic Mail:
Ez egy érdekes dolog, de az e-mail hamarabb keletkezett, mint maga az internet. Ki hitte volna? A pályafutása 1965-ben kezdődött, ugyanis már a Mainframe számítógépek is ezt használták a felhasználóik egymás közötti kommunikációjának biztosítására, bár ez még csak a helyi eszmecserére volt alkalmas. 1966-ban volt lehetőség először az akár több gépre küldéséhez. A máig használatos kukacot Ray Tomlinson vetette fel 1972-ben a kezdetleges e-mail programjaiban, amely a felhasználó nevét és a gép címének az elválasztására szolgált, mint napjainkban is. A következőjelentős időpont: 1992. Tim Berners-Lee, akit a World Wide Web atyjának is neveznek, megalkotta a világhálót, ez volt a WWW. Az első olyan szolgáltatás, amely grafikus felületet nyújt az internethasználók számára és web tartalmak akár grafikus megjelenítését teszi lehetővé. 1993-ban elkészül az ennek megjelenítésére képes alkalmazás, a Mosaic. Jelenleg ez az internet legnépszerűbb szolgáltatása.Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Olyan kocka vagy, hogy a gépfegyveren az R-betüt keresnéd, ha kifogy a lőszer.

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi