Belépés

Akiket ajánlunk

Legfrisebb kommentek

altManapság már nem lepődünk meg, ha valaki laptopozik a vonaton, buszon, de a táblagépeket még azért megnézzük. Sokan állították szakmai oldalakon - még a megjelenésük előtt - hogy igazán semmire sem lesznek jók, nem fognak elterjedni szélesebb körben. Ez a jóslat nem igazán jött be. Szépen lassan az összes nagyobb gyártó jelentkezett a saját táblagépével, különféle méretben és felszereltségben. És a termék létrehozta a saját piacát. És ebbe a versenybe a "másik" gyümölcsös cég, a RIM is bekapcsolódott. Nézzük, mivel igyekszik kitűnni a BlackBerry PlayBook a táblagépek mezőnyből!

 

Üdvözlök mindenkit! Életem első kütyü bemutató írását olvasod, vagyis az esetleges gyakorlatlanságból fakadó hibákért elnézést kérek. A BlackBerry Playbookról lesz szó, amivel 5 napja ismerkedem.

 

 

altRöviden a gyártóról

A RIM (Research In Motion) kanadai mobiltechnológiai vállalat az üzleti szférának szánt eszközeivel 1995 óta önálló résztvevője a mobilpiacnak. Az adatbiztonság a fő csapásirány. Az első készüléket RIM 850-nek hívták és kevéssé hasonlított mobiltelefonra. A teljes billentyűzet azóta is megmaradt (néhány kivételtől eltekintve, mint a Pearl széria, aminek valami egészen használhatatlan hibrid billentyűzete van, vagy a Torch 9380 és Torch 9860, ahol belép az érintőképernyő) A háttérszolgáltatások közül a legismertebb a BB mobile email, ami máig a legbiztonságosabb mobil emailezési megoldásként ismert.

 

A tábla pc nagyon sokoldalú eszköz lehet, rengeteg benne a lehetőség és jelentkező is akad bőven. Az Ipad-del nagyon nehéz versenyezni, elég jó a kommunikációja az Apple-nek ahhoz, hogy még a hibák ellenére is - amiktől időről időre hangos a sajtó, mégsem nagyon veti vissza az eladásokat -, az első legyen. Egy nagy hátránya azért mégis van. Túl nagy. Persze ez relatív, de mégis nehezebb rá vigyázni, vékony, táskában könnyebben megsérül. Ne felejtsük el emellett, hogy a BB-nek is hasonlóan elkötelezett törzsvásárlói háttere van, vagyis ha előállnak egy tablettel, még ha nem is jó, de az első napokban venni fogják, mint a cukrot.

 

Európában 2011. áprilisában jelent meg, vagyis mostanság volt egy éves. Sok negatív visszhangot kapott az OS miatt elsősorban, amiről később lesz szó. Hardware szempontból azonban nem érheti szó a ház elejét.

 

Tulajdonságok

Dual-core Texas Instruments OMAP4430 Processzor hajtja, a 7 inches képernyője 1024x600 WSVGA felbontásra képes. Került bele 3D gyorsító, gyroscope, magnetometer és accelerometer, vagyis szépek és folyamatosak a játékok, finom gesztusokra is érzékenyen reagál az érintőkijelző és forgatással, döntéssel is navigálhatunk.

 

Támogatja a HD videót, amihez egy micro HDMI kimenetet is elhelyeztek az alján. A 16gb-s verzióban wifi és bluetooth van, nem képes 3G-n kommunikálni. (Erre is van megoldás, ami nekem személy szerint nagyon tetszik, és később ejtek róla néhány szót...) 5mp-es hátsó és 3mp-es előlapi kamerája van, aminek a képminőségétől nem vagyok elájulva, de aki egy gombostűfejnyi lencsétől többet vár, az fizessen is többet érte azt hiszem. Találunk benne GPS vevőt (sajnos csak online elérhető térképekkel, vagyis nem sokat érünk el vele az utcán, ha csak nem használunk internet tetheringet, amiről ugyancsak később lesz szó)

 

Itt egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet, ami miatt most vettem ilyet én is, vagyis ami miatt ez a cikk épp most íródik. Jelenleg Londonban (ahonnan írom ezt a cikket) 170 angol fontért lehet hozzájutni (A forintárfolyam politikusok ötletszerű bejelentései nyomán történő igen erős hullámzása miatt nem bocsátkoznék becslésekbe, mindenki számolja ki maga, hogy épp most mennyi forintban...) Az biztos azonban, hogy az otthoni legalacsonyabb 87eFt-os árnál jóval olcsóbb és a korábbi londoni eredeti 399 fontosnál is. Vagyis most nagyon megéri ilyet venni...


Külső

altA tetején egy bekapcsológombot, hangerőszabályzót és play/pause gombot és 3,5 jack bemenetet találunk, az alján pedig micro usb és HDMI mini csatlakozási lehetőséget.

 

Dokkolóra is tehetjük tölteni (nincs a dobozban), erre van 3 érintkező tüske az alján. Érdekesség, hogy kapható hozzá olcsó utángyártott dokkoló, amin micro usb van, a hátuljába pedig bedughatjuk a kábelt. Amolyan fapados megoldás, de egész értelmes dolog.

 

A dobozban találunk töltőt és adatkábelt, amivel nem vagyok teljesen kibékülve. Eddig 2 féle BB töltőt láttam. Az egyik, aminek cserélhető a feje (angol/európai), a másik pedig csak egy dugó, aminek a kábele az adatkábel. Ez utóbbi sokkal jobb, mert kisebb, környezetbarátabb (tudom, hogy hülyeség műanyag dolgokat környezetbarátnak nevezni, de ha belegondolok, hogy az új fajta fele akkora, akkor sok ezer darabnál sok műanyag... A telefonomhoz új fajta volt, a tablethez viszont csak a régi típus jutott...

 

altTok egy-két kivételtől eltekintve minden BB készülékhez jár, ami általában nagyon jó minőségű és bőr. (Az első BB Pearl 8820-m két év után kis túlzással közel újnak néz ki, pedig kétszer elég nagyot esett és mindig a zsebemben hordtam. A tokja viseltes, de a teló kifogástalan... :) ) Nincs másképpen a Playbookkal sem, mellékeltek tokot ehhez is, azzal a különbséggel, hogy nem bőrből készült, hanem valamilyen elasztikus műszálas szövetből. A belseje valamilyen oknál fogva kék, párnázott, szoros és természetesen a logo rá van hímezve. (Némi gyakorlás kell hozzá, míg az ember egy mozdulattal belepakolja és sajnos nem megy egy kézzel.) Kapunk hozzá emellett mikroszálas törlőkendőt, ami apróságnak tűnhet, de nagyon hasznos, mert pillanatok alatt eltünteti az ujjlenyomatokat.

 

OS

altA jelenlegi legfrissebb BlackBerry Tablet OS 2.0.1.358-at fogjuk kicsit tüzetesebben szemügyre venni. A korábbiakat sajnos nem volt szerencsém kipróbálni, de fontos megjegyezni, hogy nem tudtak wifin emaileket szinkronizálni, csak BB Bridge-n keresztül egy telefonnal kommunikálva. Ez nagyon nem tetszett a felhasználóknak, így néhány más fejlődéssel együtt ez is belekerült. Ez volt az egyik fő oka a megjelenése utáni erős negatív visszhangnak és véleményem szerint a jelenlegi alacsony árának is.

 

altElső bekapcsolás után a legfrissebb oprendszer telepítésébe kezd (522mb), ami eltart kb 40 percig. Ezután egy tutorialt kell végigjátszanunk a gesztusokkal történő irányításról. Erről sajnos nem tudjuk lebeszélni. Talán szükség is van rá, mert nincs rajta Apple féle menügomb, vagyis visszajutni a menübe vagy pl alkalmazást váltani is csak gesztusokkal tudunk. Tud multitasking-ot, méghozzá nagyon korrektül. Középen egy határozott egészen az aljától felfelé húzással a főképernyőre lépünk vissza, ahol válthatunk az aktív alkalmazásaink között. Nem próbáltam kiakasztani szándékosan, de 5-6 dolog (köztük NFS undercover és media player, mkv hd film) nem árt meg neki. Fölülről lefelé ugyanilyen mozdulattal a menüt húzhatjuk le, oldalról befelé pedig ugyancsak a alkalmazások között lépkedhetünk anélkül hogy visszalépnénk. A görgetés, nagyítás a már bevált megoldások szerint működik.

 

altVan benne gyorsulásmérő, amivel látványosak az animációk. (visszapattannak az ablakok pl) Elfordítva használhatjuk állónézetben is. Nem zavarodik össze tőle, úgy tűnik szépen letesztelték mielött kijött. (mezei pirospont tőlem) Előtelepítve kapunk hozzá Adobe Readert, Documents To Go-t (amivel csak word és excel dokumentumokat nézhetünk/szerkeszthetünk, de azokat elég hatékonyan), youtube, facebook, twitter támogatást, egy Print To Go nevű programot (amit nem tudtam még kipróbálni), természetesen böngészőt, email klienst, időjárás előrejelzést és media lejátszót. (az alapvető dolgokat nem hiszem, hogy van értelme felsorolni) Találunk NFS undercovert, amivel leginkább a 3D támogatást szeretnék reklámozni, valamint egy vacak Tetris játékot. Emellett az App Store-ból természetesen tudunk letölteni továbbiakat. Az App Store-n egyébként a választék minden nappal észrevehetően bővül. Sok a fejlesztő és Androidos programokat is alakítanak át BB platformra. (állítólag pofon egyszerű, annak, aki ért hozzá)

 

altAkárcsak a vetélytársak, a RIM is igyekszik rábeszélni, hogy ha BB a tableted, legyen a telefonod is az. Ehhez ugyanazt az eszközt vetik be mint mások. A saját eszközeik könnyen és hatékonyan kommunikálnak egymással. BB Bold 9900 telefont használok, amin gyárilag nincs telepítve a BB Bridge nevű alkalmazás, amire szükségünk van. Ami érdekesebb, hogy nincs rajta QR kód olvasó sem. A Playbookon elindítjuk a BB Bridge-t, ami kapásból egy QR képpel irányítja a telefont oda, ahonnan az letölti ugyanazt. Vagyis kezdetnek app store, QR reader, majd kód olvasás, letöltés. A Playbook az eszközök párosítására is QR kódot használ, vagyis innen már egyszerű a dolgunk. Miután megtalálták egymást, a tableten elérhetővé válik a telefon összes tartalma, szinkronizálhatjuk a naptárat, az üzeneteket és címlistákat. Megjelenik egy Bridge Browser is, ami teljesen ugyanúgy néz ki, mint a saját böngészője. Sem a telefon előzményei, sem más beállításai nem importálódnak, vagyis arra tudok csak gondolni, hogy esetleg a telefon kapcsolatát használja.


A lényeg pedig: Az Internet Tethering funkció az egyik olyan dolog, ami miatt tényleg megéri gyártóazonos cuccokat venni jelen esetben. A telefon 3G elérését minden fennakadás nélkül használja a tablet.

Gondoljunk csak bele:
1. A 3G képes tabletek ára sokkal magasabb
2. A 3G-s tabletbe kell egy önálló sim kártya, amire vagy előfizetünk/feltöltjük külön, vagy a telefonból szedjük ki.
3. Ha korrekt méretű előfizetésünk van, akkor annyi adatforgalom jár hozzá, amit nem használunk ki a telefon korlátai miatt. Egyszerűen mert kicsi és kényelmetlen. Tableten viszont kényelmes netezni és mindjárt lesz értelme a Bing Maps-nek is. A telefon a zsebben és facebookozhatunk a vonaton... :)
Az akksi a gyártó szerint 6-7 órát bír, ami valósnak tűnik, habár ennyi időt nem töltöttem el vele összesen még. PC-ről nem tölt csak nem merül, ami lehetne éppen másképp is. Ami a cikk írása közben eszembe jutott, arról csináltam screenshotot (amit mellesleg a két hangerőszabályzó gomb egyszerre megnyomásával lehet megtenni), de ha szerinted valami kimaradt és valami érdekel, kérdezz nyugodtan.

 

A cikkben található, és az abból kimaradt képeket, screenshootokat megtalálod a képgalériában (nagy méretben), vagy ide kattintva!

Sajnos nincs jogod kommentálni itt.

Napi Humor-Bit

Egy számítógép szervizben csörög a telefon. Egy nő szól bele, bejelenti, hogy nem működik a számítógépe. A szerelő kikérdezi az előzményekről, majd azt mondja:
- Asszonyom, csak itt tudjuk megjavítani gépét. Húzza ki a konnektorból a kábelt, és hozza be.
Egy óra múlva megjelenik a szervizben a nő, egy kábellel a kezében.

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi